ZDRAV RUČAK ZA CELU PORODICU - KRCAT VITAMINIMA, A UKUSAN! Hleb sa lukom, salata i riba na grčki način!

Obradovaćete celu porodicu!

Za dobar i nutritivno izbalansiran ručak bitno je da postoji glavno jelo, salata i neizaostavni hleb - ovog puta sa hranljivim belim lukom!

Ovo su naši predlozi!

Riba na grčki način

Sastojci:

1 kg fileta ribe (som, skuša, oslić...)

3 veće šargarepe

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

3 paradajza

2 lovorova lista

1 kašika majorana

1 kašičica majčine dušice

1 limun

so

biber

beli luk u prahu

začin C

maslinovo ulje

Priprema:

Riblje filete začiniti limunom, biberom, solju, začinom C, pa posuti brašnom i ispržiti na maslinovom ulju. Pržene komade ribe izvaditi iz tiganja, a u njega doliti još ulja i staviti iseckan crni luk, narendanu šargarepu, lovor, začin C i majoran, pa naliti s malo vode. Poklopiti i dobro prodinstati, dok povrće ne omekša. Dodati iseckan paradajz i još kuvati dok tečnost ne ispari. U vatrostalnu posudu ređati sloj ribe, pa pokriti dinstanim povrćem, riba, povrće i tako dok se ne utroši sav materijal. Završiti povrćem. Staviti u frižider da odstoji par sati.

Salata od brokolija i jabuka

Sastojci:

2 glavice brokolija

1 veća jabuka

1 šolja blanširanih badema

1 šolja iseckanih zelenih maslina

½ šolje suvog grožđa

½ vezice svežeg peršuna

Preliv:

2 čena belog luka

sok od 2 limete

¼ šolje maslinovog ulja

2 kašike dižon senfa

1 kašika belog vinskog sirćeta

2 kašike meda

so

biber

Priprema:

Skuvati brokoli u mikrotalasnoj sa dodatkom ¼ šolje blago osoljene vode (2-3 minuta). Zatim ga isprati ledenom vodom,ocediti i ostaviti sa strane. Sitno iseckati bademe, a jabuke iseći na komade veličine cvetova brokolija. Pomešti sastojke za dresing, pa izblendirati da se dobije glatka smesa. U većoj činiji pomešati brokoli, jabuke, suvo grožđe, iseckan peršun, bademe i iseckane masline, pa dobro izmešati. Preliti dresingom i lagano promešati. Držati u frižideru do služenja.

Hleb sa belim lukom

Sastojci:

12 čenova belog luka

350 ml mleka

550 g brašna

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica soli

½ kašičice šećera

1 jaje

2 kašike ulja

Premazivanje:

krupna morska so 

malo mleka

Priprema:

Čenove belog luka oljuštiti i prokuvati u mleku, koliko da provri. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi. Izvaditi luk i od njega napraviti pire, pa ga opet pomešati sa mlekom. Pomešati brašno, kvasac, so, šećer, umućeno jaje i ulje, pa postepeno dodavati mleko sa lukom. Umesiti meko testo i ostaviti ga pokriveno na toplom mestu da se udvostruči. Kad je naraslo, premesiti ga, formirati veknu i staviti je u podmazan pravougaoni dublji pleh. Veknu premazati mlekom, posuti solju i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni C oko 20-25 minuta.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.