Sa Novosađankom Fatimom Fejzulović koja stoji iza "Bakinih đakonija", jedne od najpopularnijih stranica sa receptima i savetima za kuvanje na društvenim mrežama, naši čitaoci, kao i svi ljubitelji kvalitetne domaće kuhinje, već su upoznati.
Nedavno je baka Maka, kako je njeni unuci zovu, za MONDO otkrila kako se upustila u ovu kulinarsku avanturu, gde pronalazi inspiraciju za svoje recepte, a ovog puta je sa nama podelila i jedan za neizostavni sastojak praznične trpeze.
U njenoj kući se ni hleb ne kupuje, sve je isključivo "domaće", a evo kako ona priprema božićnu pogaču...
Sastojci:
550 - 600 g brašna
250 ml mleka
125 ml vode
30 g svežeg kvasca
4 kašike ulja
1 jaje
1 žumance
1 kašičica sirćeta
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
I još:
60 g omekšalog maslaca
žumance i malo mleka za premazivanje
susam
I prstohvat ljubavi
Priprema:
U toplo mleko dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti desetak minuta da naraste. Prosejati brašno, dodati navedene sastojke i umesiti glatko testo i ostaviti ga u nauljenoj posudi dok ne udvostruči zapreminu. Testo podeliti na 5 jednakih delova, napraviti loptice i od svake formirati krug prečnika oko 15 cm. Svaki krug testa premazati omekšalim maslacem i stavljati jedan na drugi. Poslednji krug ne treba premazati. Sada sve zajedno još malo rastanjiti da se dobije prečnik 27 cm. Staviti na papir za pečenje i premestiti u kalup ili pleh u kom će se peći.
Testo iseći na 8 jednakih delova tako da obod testa ostane ceo, ne zasecati do kraja nego do otprilike 2 cm od kraja. Svaki list zasečenog testa povući prema kraju i malo ukositi i malo ga podvući pod obod. Premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, posuti susamom i ostaviti pokriveno da naraste još oko pola sata. Peći u prethodno zagrejajoj pećnici na 200 stepeni C oko 30-35 minuta.
Probajte ovu pogaču i javite nam kako je ispalo!
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.