Božićna česnica tradicionalno se mesi na Božić, a u nju se obavezno stavlja i novčić, dok se u nekim delovima Srbije ubacuju i pasulj, kukuruz, komadić Badnjaka, a sve to simbolizuje blagostanje.
Česnica se nikako ne seče, već se lomi, a način na koji se sprema razlikuje se u raznim krajevima Srbije. Mi vam donosimo tri recepta, a vi izaberite onaj koji vama odgovara.
Tradicionalna božićna česnica
Sastojci:
Kilogram brašna
Dva jaja
Kesica kvasca
Pola litra mleka
So po ukusu
Priprema:
U malo mlakog mleka razmutite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Dodajte prstohvat soli, promešajte i postepeno dodajte brašno, mešajući, i dodajući preostalo mlako mleko.
Kada dobijete glatko testo, prekrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta. Zatim ga na pobrašnjenoj površini blago premesite, oblikujte u pogaču i ubacite novčić.
Prebacite je u podmazan pleh, ukrasite po želji, premažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.
Kliknite na strelicu da nastavite čitanje
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona
Svetislav Pešić dobio dva strašna pojačanja: Još jača Srbija napada Dansku u Beogradu!