Tradicionalno se priprema za vreme božićnih i novogodišnjih praznika u Italiji. Ukusan i mek, a ostaje svež danima!
Sastojci:
500 g brašna
45 g svežeg kvasca
1 dl mleka
8 kašika šećera u prahu
2 jajeta
2 žumanceta
2 vanilin šećera
50 g omekšalog margarina
1/2 kašičice đumbira u prahu
50 g suvih brusnica
30 g seckanih oraha
2 kašike kandirane kore pomorandže
2 kašike iseckanih žele bombona
30 g suvog grožđa
30 ml ruma
Glazura:
80 g šećera u prahu
25 ml tople vode
Dekoracija:
šarene žele bombone
Priprema:
U mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i brašna i ostaviti 10-ak minuta da nadođe. Suvo grožđe staviti u rum da odstoji 10-15 minuta, a onda procediti. Brašno pomešati sa đumbirom, vanilin šećerom, iseckanim margarinom i šećerom u prahu. Rukama mesiti, pa dodati mleko s kvascem, jaja, žumanca, brusnice, orahe, suvo grožđe, iseckanu kandiranu pomorandžu i žele bombone. Umesiti glatko testo, pa ostaviti 1,5 h na toplom da naraste. 6 valjkastih kalupa nauljiti, pa obložiti papirom. Testo premesiti, podeliti na 6 delova, svaki staviti u kalup i blago pritisnuti. Ostaviti na toplom još pola sata. Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni C oko 35 minuta (na pola pečenja prekriti papirom, da površina kolača ne zagori). Ohladiti.
Glazura: Pomešati šećer u prahu sa toplom vodom da se dobije gusta smesa. Preliti preko kolača, pa ukrasiti sitno isečenim šarenim žele bombonama.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.