Srpska nova godina, prema običajima, trebalo bi da se dočeka u krugu porodice, trpeza bi tog dana trebalo da bude bogata, a kao glavno jelo obično se služi pečeno prase. Pored toga, na prazničnoj trpezi 14. januara trebalo bi da se nađe i vasilica, odnosno pogača koja je u osnovi klasična, a koja se najčešće premazuje medom, da bi nam život bio sladak.
Evo jednostavnog recepta za ovaj obredni hleb.
Sastojci:
800 grama brašna
200 grama masti
40 grama svežeg kvasca
Kašičica soli
Kašika šećera
Šolja mlake vode
Med
Priprema:
U šolju mlake vode dodajte šećer i kvasac i ostavite da naraste.
U veću posudu sipajte brašno, dodajte mas, pa zatim i narasli kvasac i so. Zamesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Testo ostavite oko pola sata da naraste i podelite na nekoliko manjih lopti.
Jednu lepinju razvijte na pobrašnjenoj površini, i isecite je na trake. Preostale lopšte od testa previjte na pola, napravite oblik hlepčića i ukrasite trakama od testa po želji.
Vasilice poređajte u pripremljen pleh i ostavite da narastu dok se rerna zagreje do 200 stepeni. Ispecite ih, a nakon toga, kada se prohlade, premažite medom.
Inače, vasilicu možete da napravite i kao običnu okruglu pogaču, bez ikakvog ukrašavanja.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.