Kuhinja

VASILICU OBAVEZNO PREMAŽITE MEDOM: Kako se sprema tradicionalna pogača za Srpsku novu godinu

Autor Nataša Petrović

Recept je jednostavan i pogača će brzo biti spremna!

Srpska nova godina, prema običajima, trebalo bi da se dočeka u krugu porodice, trpeza bi tog dana trebalo da bude bogata, a kao glavno jelo obično se služi pečeno prase. Pored toga, na prazničnoj trpezi 14. januara trebalo bi da se nađe i vasilica, odnosno pogača koja je u osnovi klasična, a koja se najčešće premazuje medom, da bi nam život bio sladak.

Evo jednostavnog recepta za ovaj obredni hleb. 

Sastojci:

800 grama brašna

200 grama masti

40 grama svežeg kvasca

Kašičica soli

Kašika šećera

Šolja mlake vode

Med

Priprema:

U šolju mlake vode dodajte šećer i kvasac i ostavite da naraste.

U veću posudu sipajte brašno, dodajte mas, pa zatim i narasli kvasac i so. Zamesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Testo ostavite oko pola sata da naraste i podelite na nekoliko manjih lopti.

Jednu lepinju razvijte na pobrašnjenoj površini, i isecite je na trake. Preostale lopšte od testa previjte na pola, napravite oblik hlepčića i ukrasite trakama od testa po želji.

Vasilice poređajte u pripremljen pleh i ostavite da narastu dok se rerna zagreje do 200 stepeni. Ispecite ih, a nakon toga, kada se prohlade, premažite medom.

Inače, vasilicu možete da napravite i kao običnu okruglu pogaču, bez ikakvog ukrašavanja.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi