Popularni kolač lak za pripremu, a smaže se za tren! Obogatite oprobani recept sirupom od višnje i specijalnim margarinom, nećete zažaliti!
Sastojci:
6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
3 kašike kakaoa
1/2 praška za pecivo
Sirup:
400 ml vode
8 kašika šećera
1/2 šoljice sirupa od višanja
Fil:
1 l mleka
8 kašika šećera
12 kašika brašna
250 g margarina za filove sa ukusom vanile
3 vanilin šećera
Glazura:
150 g čokolade za kuvanje
malo mleka
Priprema:
Penasto mutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati žumanca, sjediniti, pa dodati brašno, kakao i pola praška za pecivo. Izliti u nauljen i pobrašnjen pleh i peći na 220 stepeni C. Sirup: U vodu dodati šećer i sirup i kuvati dok ne proključa. Smanjiti temperaturu i kuvati još 10ak minuta. Topao patišpanj iszbockati čačkalicom, pa preliti sirupom i ostaviti da s dobro ohladi i da testo upije tečnost.
Fil: U šarpu staviti margarin (odaberite onaj sa ukusom vanile, prikriće ukus brašna koju većina filova ovog tipa ima) i 3/4 mleka, a u ostatku hladnog mleka razmutiti brašno. Kad se margarin otopio, dodati šećer i kuvati još malo dok se i on ne rastopi. Polaso sipati razmućeno brašno, neprestano mešajući. Po potrebi mutiti mikserom dok je na vatri, kako bi se izbeglo stvaranje gromuljica. Kuvati na tihoj vatri dok smesa ne proključa, pa nastaviti tako još 15-ak minuta dok fil ne bude skuvan. Ohladiti ga, pa naneti preko patišpanja.
Glazura: U šerpici otopiti čokoladu i dodavati mleko da se dobije ujednačena glazura, niti previše retka niti previše gusta. Preliti preko fila i ostaviti da se ohladi.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!