Beli luk je bomba za imunitet i jedan od omiljenih sastojaka slanih jela kao što su supe, čorbe, razna jela s mesom...
Aromatičan i zdrav, beli luk se nalazi u svačijoj kuhinji ali tu nekada predugo stoji, pa proklija. Čenovi se malo razdvoje, a na vrhu se pojave bele, žućkaste ili zelene klice. Da li bi ga tada trebalo jesti, otkriva nutricionistkinja!
Najpre, kao i sa svom drugom hranom, pomirišite ga. Ako i dalje miriše normalno, verovatno je OK da ga pojedete, kaže Rašanda Kobins.
Ali, da li ste znali da je jedno istraživanje objavljeno u "Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije" pokazalo da luk koji je klijao pet dana ima više antoksidanata od običnog?
Mnogima kod proklijalog luka smeta ukus, i da, moguće je da će vam biti malo gorak. Zbog toga je savet nutricionistkinje da ga iskoristite u jelima koja se duže kuvaju, kao što je gulaš ili čorba, a ne u jelima gde bi trebalo da ostane skoro pa svež.
Ako je mnogo mekši nego što bi trebalo i promenio je boju, bolje ga bacite. Pročitajte ruski recept za turšiju od belog luka!
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.