Od kapreze salate pa nadalje, praktično da nema letnjeg italijanskog specijaliteta bez mocarele. Ovaj sir, koji papreno košta u radnji, možete i sami da napravite, a nije vam potrebna nikakva posebna veština, niti umeće.
Zapravo, potrebna su vam samo tri sastojka i 30 minuta slobodnog vremena. Koristite sveže, nepasterizovano i nekuvano mleko. i domaća mocarela je gotova za tren!
Sastojci:
- 3 l mleka
- 6 kašika sirćeta od 9%
- 1 kašika soli
Priprema:
Zagrejati mleko na 50 stepeni, pa dodati 2 kašike sirćeta od 9% i dobro promešati. Dodati još 2 kašike sirćeta i opet lagano promešati. Već će početi da se prave gromuljice. Dodati 1 kašiku i mešati lagano, mleko je već počelo prilično da se siri. Ponovo 1 kašiku sirćeta i lagano mešati dok se usireno mleko koliko-toliko ne poveže. Smesu izvaditi rukama i iscediti. Dobro umesiti da se oblikuje u loptu. Ostatak mleka zagrejati na temperaturu od 70 stepeni. Dodati 1 kašiku soli i promešati. Vratiti loptu sira unutra pa malo potapati i ponovo ocediti i oblikovati u loptu. Staviti u ledenu vodu da malo odstoji i mocarela je spremna!