Parovi u ozbiljnim vezama dele skoro sve. Posle nekog vremena, nije vam neprirodno da uzmete gutljaj kafe iz njegove šolje ili zalogaj sendviča. Delite troškove zajedničkog života, delite krevet, možda i kupatilo, ujutru, dok se spremate za posao… A svoja osećanja? Najintimnije misli? To ne ide baš uvek "u paketu", iako bi trebalo.

O kvalitetu veze mnogo govori to da li ste otvoreni i iskreni, da li sa partnerom možete da razgovarate o svemu, bez zadrške i bez straha od osuđivanja, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu The Journal of Sex Research.

U studiji su učestvovali parovi koji su u monogamnim vezama bili najmanje dve i po godine pre početka istraživanja. Oni su popunjavali upitnik u kojem je trebalo da opišu način komunikacije u vezi, da ocene koliko je ta komunikacija dobra, kao i da navedu o čemu sve mogu da razgovaraju sa osobom koju vole, i da li su spremni da sa partnerom razgovaraju i o neprijatnim temama.

Istovremeno, trebalo je da ocene koliko su zadovoljni svojom vezom, seksualnim životom i da kažu da li imaju osećaj da su bliski kao par. Ispostavilo se da ispitanici koji od partnera ne kriju ništa, i koji o svemu mogu da razgovaraju sa osobom koju vole svoju vezu doživljavaju kao mnogo srećniju i stabilniju od onih u čijim vezama ipak postoje "zabranjene" teme.

Analizirajući dobijene podatke, psiholozi su zaključili da iako ima onih koji veruju da se u vezi potpuna iskrenost podrazumeva, ima i ljudi koji smatraju da su sitne laži dozvoljene, a u nekim situacijama čak i poželjne.

Šta vi kažete?

Laganje u vezi