KAKO DA POBOLJŠATE INTIMNE ODNOSE U SREDNJIM GODINAMA: Dr Milojević otkriva zlatne savete, besplatni su

Ginekološkinja Dejana Milojević otkriva savete za bolje intimne odnose u srednjim godinama.

Prva

Pojedina istraživanja pokazuju da žene i muškarci u srednjim godinama nije tako lako intimno uzbuditi. Glavni krivci su menopauza, muški i ženski klimakterijum, libido, kao i fizička neaktivnost. Međutim, stvari mogu da se promene kada je reč o intimni odnosima, ističe ginekološkinja Dejana Milojević gostujući na Prva TV.

Dodaje da je se*sualnost kognitivni doživljaj, dok fizička aktivnost, dovoljno sna, kvalitetan život, život bez stresa i te kako utiče na nivo hormona. Jasnog je stava da se fizičkom aktivnošću situacija može poboljšati.

"Menopauza postoji kako muška tako i ženska. Predstavlja sinonim za period gde dolazi do disfunkcije hormona, odn. do njihovog pada. U stvari mi smo ono što od nas naprave horomoni", započela je ginekološkinja.

"Kada radimo nešto za našu dobrobit, ono što nama luči hormone sreće, to može da bude slušanje muzike i hodanje. Dovoljno je svakog dana da se prepešači određena količina, da bi hormon sreće imao neku dinamiku u lučenju i negde balansirao hormonski milje", navodi ginekološkinja dalje.

Kada je reč o ženskom hormonu, estrogenu, doktorka Milojević otkrila je kako mi možemo da ga "vratimo". Na prvom mestu možemo da ga izmerimo i da shvatimo na koji aspekt našem življenja oni najviše utiču, da li je to se*sualna aktivnost, vazomotorni simptomi, promene raspoloženja... Kada znamo kako oni utiču na nas, tako lakše možemo da primenimo određenu tehniku njihovog normalnog funkcionisanja.

Trener Marko za Prva TV savetovao je kako možemo da regulišemo hormone fizičkom aktivnošću, što podrazumeva i povećanje libida. Na prvom mestu trener savetuje trening snage. S druge strane ljudima u srednjim godinama ne bi preporučio dugotrajna trčanja preko 45 minuta jer na taj način podstičemo lučenje "lošeg" horomona, horomona stresa.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Vežbe za stomak Danijele Dimitrovske  tiktok/@danijeladimitrovska

 (Prva.rs/MONDO/T.B.)