SUPERHRANA

FERMENTISAN, DIVLJI ILI SIROV: Koji beli luk je najzdraviji i kako da ga jedete a da se ne usmrdite

Autor Stefan Tošović

Moj deda svako jutro po čašicu rakije, slaninicu i beli luk, i zdrav je kao dren - čuli smo sto puta. Koja je uloga belog luka u toj priči?

Njegove blagodati su čudesne, ali intenzivan ukus ga čini smrdljivim na trpezi. Ipak, ako povedete računa izmiksovaćete nutritivne vrednosti i kulinarsku formu. Iskoristite prednost.

Momenat sijalice

Brzo je i jednostavno, to je istina. Ali, ako želite da ukombinujete snažan ukus i velikodušnu porciju nutrijenata, morate da posegnete dalje od teglice očišćenog belog luka u frižideru. Ipak, od potrage za divljim listovima do pečenja glavice ucelo, ovo doba godine donosi mnogo superhrane na sto.

Duh crvenog vojvode

Iako izgleda kao uobičajena baštenska biljka, jači je i ljući od drugih vrsta belog luka. Nakon što ga dodate jelu, potpaliće vaš trening dolivajući mu testosteron i desetkujući kortizol.

Srce na teren

Njegovi zeleni listovi imaju blag ukus belog luka, a tu je i njegovo sporadično belo cveće koje u proleće cveta po livadama. Sve vrste belog luka imaju pozitivan uticaj na srce, ali sremuš je najbolji za sprečavanje divljanja krvnog pritiska.

Fermentisana crna

Crni beli luk je fermentisan na visokoj temperaturi da bi dobio sladak, kremast ukus. Jedna studija potvrdila je da proces fermentacije duplira količinu antioksidanasa u biljci, što je neprocenjivo kad je reč o smanjivanju rizika od raka.

Trougli divljak

Ova druga, manje rasprostranjena verzija divljeg belog luka dolazi u maju i puna je antibakterijske supstance poznate kao alicin. Koristite je da biste pojačali svoj imunitet i izborili se sa strahovima od podleganja sezonskim virusima.

Drobilica

Kad uzmete glavicu, postoji bezbroj lakih načina za čišćenje belog luka. Najbolji je ovaj: zdrobite glavicu dlanom i ubacite ih u dve jednake činije. Potom ih sklopite tako da ivica legne na ivicu i mućkajte 20 sekundi. Unutra će se ljuska odvojiti od čenova. Od tog trenutka, priprema određuje jačinu ukusa. Što ga više seckate, ukus postaje jači. Da biste začinili meso u tiganju, treba vam vrlo malo, pa samo pritisnite nožem čen da ga blago zgnječite. Za jači ukus u sosovima, provucite ga kroz presu za beli luk. I budite velikodušni – vaše zdravlje zavisi od njega.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi