Ista prava i iste šanse za svu decu u Srbiji | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica i roditeljstvo

Ista prava i iste šanse za svu decu u Srbiji

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Svako peto dete u Srbiji ima potrebu za podrškom u najranijem uzrastu zbog smetnji u razvoju ili raste u sredini koja negativno utiče na njegov razvoj i umanjuje njegova životna postignuća.

Efikasna podrška za porodicu suočenu s razvojnim teškoćama deteta, može se postići kooordinisanom saradnjom sektora zdravlja, predškolskih ustanova, socijalne zaštite lokalnih samouprava, istaknuto je na skupu Saradnja sistema u pružanju podrške deci s razvojnim rizicima i smetnjama u Beogradu.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da podrška porodicama čija deca imaju smetnje u razvoju mora biti sveobuhvatna, a ne samo finansijska ili samo stručna.

"Inkluzija tih porodica u socijalni život, u društvo, veoma je važna. Činjenica je da ta porodica treba da ima sva prava i sve radosti kao i svaka druga, da bude prihvaćena od porodica u okruženju", rekla je Dejanovićeva Tanjugu pred početak skupa.

Pogledajte

00:00
Podrška porodicama koje imaju decu sa teškoćama u razvoju
Podrška porodicama koje imaju decu sa teškoćama u razvoju
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Ona je navela da podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da od tri do 22 odsto dece u svetu ima neki vid smetnji u razvoju, a da oko pet odsto ima vidljiv invaliditet.

Najčešća smetnja je gubitak vida, sluha, zatim intelektualne smetnje kao što je autizam

"Sva deca moraju da imaju ista prava i jednaku šansu za svoju budućnost", istakla je Đukić Dejanović.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina De Dominikis naglasila je da Srbija ima dobar institucionalni okvir za intervencije u ranom razvoju, da porodice imaju pristup brojnim preventivnim uslugama i uslugama podrške u zdravstvenim i predškolskim ustanovama, centrima za socijalni rad i lokalnim zajednicama.

"Potrebno je dodatno ulaganje, uvođenje savremenih i efikasnih metoda u pružanju podrške koja stavlja porodicu u centar delovanja", dodala je De Dominikis.

Podseća da su ključne prve tri godine u razvoju deteta i da je to period kada dete najviše uči. Razvojni problemi, ukoliko postoje, pravim pristupom mogu biti prevaziđeni.

Istraživanja širom sveta pokazuju da su efekti rane intervencije bolji ukoliko se podrška pruža što ranije u kući ili vrtiću uz maksimalnu uključenost porodice i vršnjaka.

U naredne dve godine, uz podršku Unicefa i Programa za rani razvoj Fonda za otvoreno društvo kancelarije u Londonu model ranih intervencija isprobaće se u Kragujevcu i Leskovcu, a kasnije preneti na sve opštine u Srbniji.

Majka dečaka sa autizmom: Nikad ne odustajte

U Srbiji sa autizmom živi 3.000 osoba

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA