Sve više žena uz konsultaciju sa astrolozima planira trudnoću, ali se i dogovaraju kada da se porode kako bi se dete rodilo određenog datuma. Sve više žena u Srbiji zakazuje datum porođaja samo zbog određenog horoskopskog znaka deteta a da nije svesno posledica koje takvo ponašanje može ostaviti na zdravlje bebe, upozoravaju stručnjaci.

 Buduće majke uz konsultaciju s astrolozima planiraju trudnoću, navode oni, ali se i dogovaraju kada da se porode kako bi dete donele na svet određenog datuma, odnosno horoskopskog znaka! Zahtevaju da se porođaj carskim rezom zakaže ranije, nekoliko nedelja pre termina, čime ozbiljno mogu da ugroze svoj život i život svoje bebe.

Sumanuti razlozi

Upravo se za taj potez odlučila Jelena K. (30) iz Beograda, sada majka dvomesečnog dečaka, koja je u dogovoru s ginekologom pomerila datum porođaja i zakazala carski rez tri nedelje pre termina u privatnoj ginekološkoj klinici. Kako kaže, kroz razgovor sa svojim astrologom došla je do zaključka da je za sudbinu i budućnost njenog deteta taj datum bio povoljniji jer se dete rodilo u znaku Vodolije. "Trebalo je da se porodim sredinom marta, ali onda bi mi sin bio rođen u horoskopskom znaku Riba, a to nisam htela, pa sam zakazala carski rez i rodila ga u znaku Vodolije. Trudnoća je bila redovna, pa se doktor u privatnoj klinici u kojoj sam vodila trudnoću nije dvoumio oko toga da li mogu da se porodim tri nedelje ranije, jer se plod lepo razvio i ja sam bila spremna za porođaj. Astrolog s kojim godinama sarađujem odredio je da je najbolji datum za carski rez 18. februar. Verujem da nam zvezde donekle kroje sudbinu, bezbroj puta do sad se to u mom slučaju ispostavilo kao tačno i nisam mogla da dozvolim da moj sin ima lošu sudbinu ako već mogu to da promenim", napisala je ova Beograđanka na mrežama i dodala da veliki broj njenih prijateljica i poznanica planira da uradi istu stvar.

Vlajić: Datum određuje sudbinu deteta

Astrolog Vladimir Vlajić ističe da kad dete prvi put udahne vazduh, tada se definiše njegova aura i tada se definiše sudbina deteta, ali na prvom mestu mora da se stavi bezbednost bebe i majke. "Uvek dajem prioritet lekarskoj struci, a mi astrolozi možemo samo da ispratimo lekare. Mi možemo da vidimo da li će trudnica imati komplikacije u trudnoći, ali dalje sve zavisi od lekara. Zalažem se za to da porođaj ide prirodnim tokom. Ukoliko se žena porađa carskim rezom, možemo da se dogovorimo kada su povoljni aspekti i kog dana da to uradi, u dogovoru sa svojim ginekologom", kaže Vlajić.

Ginekolog dr Vanja Milošević kaže da se u svojoj dosadašnjoj praksi u državnim ustanovama nije susreo s takvom situacijom i da je to više svojstveno privatnim klinikama, ali da ga ne iznenađuju odluke i razmišljanja budućih roditelja, odnosno majki.

"Ne krivim te pacijentkinje, to je njihovo pravo da traže kada će da se porode, ali krivim njihove lekare koji to rade. Na državnim klinikama to ne postoji jer postoje protokoli. Svaki dan dok je beba u utrobi majke dragocen je i važan u procesu sazrevanja. Mi velike napore ulažemo da sačuvamo tu trudnoću do datog termina, jer znamo koliko je opasno da se dete rodi pre vremena. Ovde imamo hir, ili želju pacijenta, sasvim je isto, a medicina ne funkcioniše po principu želja. Možda estetska medicina može tako da funkcioniše, ali ginekologija i akušerstvo ne mogu", upozorava ginekolog i dodaje:

"Posledice prevremenog porođaja mogu biti velike, jer su poslednje nedelje trudnoće veoma bitne za razvoj ploda i pripremu buduće majke za porođaj i dojenje. Ako se naruši taj prirodan sklad i tok a da za to ne postoji medicinsko opravdanje, dete kasnije može imati niz razvojnih problema.

Priroda odlučuje

Prevremeni ili "zakazani" porođaj, iako je u okviru devetog meseca trudnoće, može biti opasan i po bebu, i po majku, kaže pedijatar Saša Milićević. On navodi da je sa stanovišta neonatologa i pedijatara svaki sat koji beba provede u majčinom stomaku bitan i da priroda jedina treba da odlučuje kada će doći do porođaja.

"U tim poslednjim nedeljama trudnoće, između 36. i 38. nedelje dešava se niz važnih mehanizma u organizmu majke i bebe. Kod bebe se razvijaju pluća, unutrašnji organi sazrevaju, nervni sistem se ustaljuje, a formiraju se i čula. U tom periodu se i žena priprema za porođaj, omekšavaju mišići karlice, dolazi do otvaranja grlića materice i lučenja kolostruma ili tog prvog mleka. Ako se preskoči prirodan tok, dete kasnije može imati probleme u normalnom funkcionisanju pluća, s organima sistema za varenje i srčanim tegobama", ističe Milićević.

Prema njegovim rečima, roditelji bi trebalo dobro da se informišu i razmisle pre nego odluče da se konsultuju s astrologom o tako važnim pitanjima kao što je termin porođaja. Za sve takve zahteve moraju da prate savete odabranog ginekologa koji vodi trudnoću.

"Ovaj trend mora da se zaustavi jer ako ne postoji medicinski razlog za ranije zakazan carski rez, loše zdravstveno stanje majke ili neki maligniteti deteta, ne treba mu pribegavati samo iz astroloških razloga. Nije važno da li je dete u horoskopu Riba ili Vodolija, već da je zdravo", napominje Milićević.

BONUS VIDEO:

"KLJUČAN PROBLEM JE KOMUNIKACIJA IZMEĐU LEKARA I TRUDNICA!" Macura: Porodilje su uskraćene o postupcima koji slede Kurir televizija

 (Informer/MONDO/J.D.)