Od sladoleda se ne dobijaju upale grla i krajnika, pa ga deci možete davati tokom cele godine, najbolje u malim zalogajima.
Istraživanja pokazuju da se tokom hladnih dana u Srbiji pojede tri puta manje sladoleda nego u drugim evropskim zemljama. Zanimljivo je i to da najviše sladoleda tokom godine pojedu stanovnici skandinavskih zemalja, koji se ne mogu pohvaliti toplom klimom.
Da li se sladoled sme jesti kada je napolju hladno, ili je on, ipak, letnja poslastica?
Doktorka Mirjana Mićović, pedijatar iz Doma zdravlja Stari grad objašnjava da je konzumacija sladoleda, kako za decu tako i za odrasle, poželjna u bilo koje doba godine.
"Konzumiranje sladoleda zimi bolje je nego leti, jer zbog temperaturne razlike između tela i spoljašnje sredine koja je manja nego kada su velike vrućine, ne dolazi do 'temperaturnog šoka'. U severnim zemljama sladoled se upravo i jede više zimi, dok se leti piju topli čajevi, jer se na taj način smanjuje znojenje koje je leti intenzivnije", kaže za "Novosti" dr Mićović.
Pogrešno je i mišljenje da sladoled izaziva upale grla i krajnika. On se mališanima daje i neposredno posle operacije krajnika, što je još jedan dokaz više da ne izaziva upale. Jedini razlozi ovakvih zdravstvenih problema su bakterije i virusi, koje mališani najčešće dobijaju i kontaktu sa drugom decom, usled pada imuniteta.
"Sladoled je korisna poslastica tokom cele godine, može da zameni užinu i utiče na dobro raspoloženje. Ali, ne treba ga jesti na brzinu i halapljivo gutati, u njemu treba uživati i to u malim količinama koje se polako tope u ustima", kaže dr Mićović i naglašava da su za decu najbolji sladoledi u kornetu ili čašici, jer mogu da se jedu polako, a mališani neće isprljati ni ruke ni garderobu.
(MONDO)