Ema Keršo iz Kvinslenda očajnički želi dete, i sada je pokrenula akciju prikupljanja donacija preko interneta, da bi mogla da se upusti u treći ciklus stimulacije jajnika. Suma koja joj je potrebna je oko 10.000 dolara.

Do sada, ova dvadesetčetvorogodišnjakinja je već prošla kroz dva ciklusa stimulacije jajnika, da bi lekari mogli da zamrznu njene jajne ćelije, koja je sama finansirala, ali kako kaže, novca više nema, njeno zdravstveno osiguranje ovu proceduru ne pokriva i ona nema izbora, nego da traži pomoć nepoznatih ljudi.

Keršoova je za "Hafington post" objasnila da je problem u tome što za svoje godine ima vrlo nizak nivo AMH (anti-milerijan horomona), što znači da će u menopauzu ući pre tridesete godine

"To saznanje je za mene bilo užasan šok, jer nijedna žena u mojoj porodici nije u menopauzu ušla pre 50", kaže ona. 

Pošto nije u vezi, lekari smatraju da bi u njenom slučaju najbolja opcija bila zamrzavanje jajnih ćelija, i ona sad prikuplja donacije u te svrhe.

Nivo anti-milerijan hormona ukazuje na stanje ovarijalne rezerve, odnosno na to koliko je još jajnih ćelija preostalo u jajnicima. (Jajne ćelije ne prave se tokom života, već svaka žena na svet dolazi sa određenim, ograničenim dakle, brojem jajnih ćelija koje će se tokom njenog reproduktivnog doba oslobađati u vreme ovulacije). Na osnovu nivoa ovog hormona, lekari mogu da procene da li je potrebno preduzeti određene procedure, uključujući i ovu - zamrzavanje jajnih ćelija.

AMH prirodno opada sa godinama, kako se troše rezerve jajnih ćelija, ali se to obično dešava oko 40. godine.

"Tokom prethodna dva ciklusa, nakon stimulacije jajnika lekari su mogli da zamrznu sedam mojih jajnih ćelija prvi put, i svega dve nakon druge ture stimulacije. Tako da sada imam 9 zamrznutih zrelih jajnih ćelija. Ali, lekari preporučuju da se čuva 10, i to samo da biste imali šanse za jednu bebu", objasnila je Ema Keršo na svojoj stranici za prikupljanje donacija, na kojoj je za svega četiri dana skupljeno više od 2.800 dolara. 

"Znam da očekujem mnogo, ali ovo je moja jedina šansa da pokušam da ostvarim svoj san i jednog dana imam sopstvenu porodicu. I znam da vantelesna oplodnja ne uspeva svaki put, ali... Ovako bih znala da sam uradila sve što je u mojoj moći."

Mi joj želimo da uspe...

Zablude o neplodnosti

Kolike su šanse da zatrudnite u toku meseca

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.