Porodica i roditeljstvo

ALARMANTNO! Svaki treći učenik 1. razreda srednje škole se REDOVNO KOCKA

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" ukazuju na ozbiljan problem kad je u pitanju naša omladina.

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji redovno se kocka, rezultati su istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Tokom drugog polugodišta školske 2017/18. godine, "Batut" je u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji realizovao istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta, kao deo međunarodnog istraživanja, prenosi Blic.

Rezultati istraživanja su pokazali da se bar jednom tokom života kockalo 34,6 učenika prvih razreda srednjih škola, a u prethodnih godinu dana 27,5 odsto njih, sa većom učestalošću među dečacima.

Doktor Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, za Blic kaže da su rezultati istraživanja, u najmanju ruku, poražavajući.

"Sa pravnog aspekta, imamo Zakon o igrama na sreću koji zabranjuje kockanje mlađima od 18 godina, što ukazuje da smo na polju sprovođena zakona kao država doživeli totalni fijasko, i iskreno se nadam da će nadležni organi reagovati", rekao je Mladenović.

Za trend porasta broja adolescenata koji se kockaju u poslednjih desetak godina, prema rečima stručnjaka, zaslužno je između ostalog i onlajn kockanje. Problem je u tome što prilikom uplate tiketa preko interneta, zaposleni u kladionicama i kockarnicama jako teško mogu da kontrolišu uslov da su igrači stariji od 18 godina.