Mame i bebe

Ima li u tome istine? Mame u OVIM godinama rađaju pametniju decu

Autor Nataša Petrović

Može li starost majke da utiče na inteligenciju deteta? Istraživanja pokazuju da može...

Žene danas uglavnom rađaju kasnije nego što je to bio slučaj sa ženama pre nekoliko decenija, a razlozi za to su brojni. Kada će žena roditi zavisi od mnogo čega – kada je pronašla odgovarajućeg partnera, kada se ona oseća psihički spremno za dete... A da li godine majke mogu da utiču na inteligenciju deteta?

Ako je verovati istraživanjima, mogu. Sprovedene studije su pokazale da majke u tridesetim rađaju pametniju decu nego žene u dvadesetim ili četrdesetim.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 18.000 dece u Velikoj Britaniji pratilo je njihov razvoj, kako bi ispitali uticaj majčinih godina na inteligenciju dece.

Utvrđeno je da deca koju su mame rodile u tridesetim godinama imaju bolje kognitivne sposobnosti, u odnosu na mališane čije su majke u dvadesetim ili četrdesetim.

Osim toga, pokazalo se da žene koje su decu rodile u četrdesetim u igri sa decom provode manje vremena nego neke mlađe majke, i njihova deca su sklonija gojaznosti.

"Žene koje prvo dete dobiju u tridesetim godinama uglavnom su obrazovane, bolje zarađuju, veće su šanse da su u stabilnoj vezi, vode zdraviji život, redovno idu kod lekara i trudnoće su planirane", kaže jedna od autorki istraživanja Alis Goazis.

Ona ističe da su, pak, starije majke manje sklone pušenju, one češće doje svoje bebe i češće im čitaju knjige.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, moglo bi se reći da u kojim god godinama rodite bebu, to ima svojih prednosti i mana. Tako da, ipak su najbolje godine za rađanje onda kada se vi osetite spremnim da budete roditelj... 

Pročitajte i ovo: