Možda ste primetili da kad jedete svež ananas, imate neprijatan osećaj u ustima, jezik, nepca i desni vas grebuckaju i peckaju. Ako ste se ikada pitali zašto se to dešava, evo odgovora.
Ananas je jedina namirnica koja sadrži bromelain, enzim koji razlaže proteine na aminokiseline. Kad jedete ananas, bromelain počinje da razlaže i proteine iz tkiva jezika, odnosno zaštitne sluznice koja prekriva grlo i usnu duplju, i zbog toga ovo tropsko voće izaziva iritaciju jezika, grla i desni.
Kad se sluznica ošteti, jezik postaje osetljiviji i zato se javlja taj neprijatan osećaj.
Ali, postoji jednostavan način da uživate u osvežavajućem ukusu ovog voća bez "nuspojava". Sve što treba da uradite je da ceo ananas potopite nakratko u slanu vodu pre nego što ga isečete, pošto će to deaktivirati bromelain.
Druga varijanta je da ananas jedete sa jogurtom ili sladoledom, pošto će tako bromelain imati druge proteine "na raspolaganju".
Ipak, ovaj osećaj je samo neprijatan, čak i ako nastavite ananas da jedete sam, on neće izazvati nikakva trajna oštećenja.
Teodosić promašio pobedu u Pioniru: Zvezda imala "+14" pa ispustila šampiona Evrope
Završena akcija spašavanja u Novom Sadu - 14 poginulih, troje povređenih, obratio se i Vučić
Crvena zvezda oštećena? Isplivao snimak sporne situacije: Ovako je PAO poveo, a sudije previdele jedan detalj!
"Da se rekonstruisala nadstrešnica, ovo se ne bi desilo": Vesić najavio da će utvrditi ko je stavljao pečate i potpise
Crvena zvezda i Partizan izvan plej-of zone: Ovako izgleda tabela Evrolige posle sedam kola