Sve je za jelo, a kada je pritom to dobar afrodizijak onda nije čudo što je svet poludeo za knjigom jednog kuvara iz Srbije!
Sve je za jelo, a kada je pritom to dobar afrodizijak onda nije čudo što je svet poludeo za knjigom jednog kuvara iz Srbije!
Ljubomir Erović iz Gornjeg Milanovca objavio je knjigu "The Testicle Cookbook: Cooking With Balls" (Kuvanje s mudima), koja se u elektronskom izdanju pojavila na svetskom tržištu i koja je uzdrmala gastronomske krugove širom planete.
Ova knjiga recepata (koja se prodaje za šest funti - 7,62 evra) zasad se može kupiti na internet adresi http://beta.yudu.com, a Erović kaže da se za mesec-dva može očekivati i u štampanom izdanju i na srpskom jeziku.
"Stranci su oduševljeni mojim receptom za picu, zovu je 'Italijanska pica sa srpskim mudima', ali najbolje jelo je 'Erovićev gulaš', jelo koje se priprema s testisima od ždrepca. Nije naučno dokazano da ima svojstva afrodizijaka, ali svi moji prijatelji će vam potvrditi da je tako", kaže Erović za "24 časa".
Uz opasku da se testisi u svetu veoma retko koriste za pripremanje hrane, Erović kaže da se testisi 15 životinja mogu koristiti za pripremanje specijaliteta.
Bogati testosteronima, veruje se da su ti delovi životinja odlični afrodizijaci. Testisi pastuva, nojeva, bikova, ovnova, svinja, ćurana...sve se to može naći u Erovićevoj knjizi recepata.
"Testise dobro operite i držite ih u vodi 30-45 minuta. Kada omekšaju sameljite ih u mašini", tako počinje recept za pitu od testisa.
Erović ima 45 godina, a kuvanjem je počeo da se bavi pre dvedesetak godina. za to vreme, postao je ekspert za ovu granu kulinarstva (kuvanje s mudima). "Najukusniji testisi su oni od bikova (tzv.beli bubrezi), ždrebaca i nojeva. Ipak, koliko ljudi toliko ukusa. Nekima se dopadaju testiti nekih drugih životinja", kaže on za londonski "Dejli mejl".
Najveći afrodizijaci su, prema njegovim rečima, od ovnova i ždrebaca. "Svi testi mogu da se jedu. osim, ljudskih, naravno", kaže Erović.
"Kad sam prvi put probao gulaš s testisima od ždrepca, bio sam oduševljen, a prijatelji su me slagali da jedem gulaš sa zečetinom. Tada sam primetio da to jelo ima dejstvo afrodizijaka, tako da sam to uzeo za svoju parolu - Dobrom hranom do dobrog seksa”, poruka je Ljubomira Erovića.
Prvu ponudu da napiše kuvar jela koja se pripremaju od "belih bubrega" Erović je dobio pre dve godine od jednog američkog izdavača, ali, kako kaže, tada nije imao vremena i energije za tako nešto. Kada je pre dva meseca dobio ponudu od engleskog izdavača, Erović se bacio na posao i postao hit u svetskim gastronomskim krugovima.
Svoje interesovanje za ovu granu gastronomije Erović je pokušao da omasovi još 2004, kada je organizovao prvu "Mud(r)ijadu“, festival pripremanja jela od testisa, u svom Gornjem Milanovcu.
"Nailazio sam samo na prepreke. Molio sam tri godine u Turističkoj organizaciji grada da pomognu, objašnjavao im potencijal svega toga, ali nisam naišao na odobravanje. Odbili su me i u opštini. A na „Mud(r)ijadu“ dolaze gosti iz Norveške, Slovenije, čak i iz Australije i svi su prezadovoljni. Moj sajt je bio jedno vreme u 500 najposećenijih na svetu. Tek sam ove godine naišao na razumevanje", kaže Erović.
Recept za gulaš sa testisima od ždrepca
Testise od ždrepca, kilogram po osobi, ostaviti u marinadi (2/3 vode, 1/3 sirće, malo belog vina) da odstoje celu noć. Pre pripreme iseći testise na kolutiće i na masti krčkati, na tihoj vatri, da otpuste vodu. Dodati belo vino, papriku, mnogo belog i crnog luka i ostaviti da se kuva. Dodati mirođiju i hajdučku travu, biber, so i, posle sat i po kuvanja, dodati kašiku meda ili nekoliko kockica čokolade za kuvanje. Po želji, u toku kuvanja dodati pečurke i ljute paprike. Jelo se služi bez garnirunga, a uz njega najbolje ide suvo belo vino, po želji špricer. Erović kaže da se testisi mogu naći u kasapnicama i da je cena oko 200-250 dinara po kilogramu.
Bonne appétit!
(MONDO)
Ljubomir Erović iz Gornjeg Milanovca objavio je knjigu "The Testicle Cookbook: Cooking With Balls" (Kuvanje s mudima), koja se u elektronskom izdanju pojavila na svetskom tržištu i koja je uzdrmala gastronomske krugove širom planete.
Ova knjiga recepata (koja se prodaje za šest funti - 7,62 evra) zasad se može kupiti na internet adresi http://beta.yudu.com, a Erović kaže da se za mesec-dva može očekivati i u štampanom izdanju i na srpskom jeziku.
"Stranci su oduševljeni mojim receptom za picu, zovu je 'Italijanska pica sa srpskim mudima', ali najbolje jelo je 'Erovićev gulaš', jelo koje se priprema s testisima od ždrepca. Nije naučno dokazano da ima svojstva afrodizijaka, ali svi moji prijatelji će vam potvrditi da je tako", kaže Erović za "24 časa".
Uz opasku da se testisi u svetu veoma retko koriste za pripremanje hrane, Erović kaže da se testisi 15 životinja mogu koristiti za pripremanje specijaliteta.
Bogati testosteronima, veruje se da su ti delovi životinja odlični afrodizijaci. Testisi pastuva, nojeva, bikova, ovnova, svinja, ćurana...sve se to može naći u Erovićevoj knjizi recepata.
"Testise dobro operite i držite ih u vodi 30-45 minuta. Kada omekšaju sameljite ih u mašini", tako počinje recept za pitu od testisa.
Erović ima 45 godina, a kuvanjem je počeo da se bavi pre dvedesetak godina. za to vreme, postao je ekspert za ovu granu kulinarstva (kuvanje s mudima). "Najukusniji testisi su oni od bikova (tzv.beli bubrezi), ždrebaca i nojeva. Ipak, koliko ljudi toliko ukusa. Nekima se dopadaju testiti nekih drugih životinja", kaže on za londonski "Dejli mejl".
Najveći afrodizijaci su, prema njegovim rečima, od ovnova i ždrebaca. "Svi testi mogu da se jedu. osim, ljudskih, naravno", kaže Erović.
"Kad sam prvi put probao gulaš s testisima od ždrepca, bio sam oduševljen, a prijatelji su me slagali da jedem gulaš sa zečetinom. Tada sam primetio da to jelo ima dejstvo afrodizijaka, tako da sam to uzeo za svoju parolu - Dobrom hranom do dobrog seksa”, poruka je Ljubomira Erovića.
Prvu ponudu da napiše kuvar jela koja se pripremaju od "belih bubrega" Erović je dobio pre dve godine od jednog američkog izdavača, ali, kako kaže, tada nije imao vremena i energije za tako nešto. Kada je pre dva meseca dobio ponudu od engleskog izdavača, Erović se bacio na posao i postao hit u svetskim gastronomskim krugovima.
Svoje interesovanje za ovu granu gastronomije Erović je pokušao da omasovi još 2004, kada je organizovao prvu "Mud(r)ijadu“, festival pripremanja jela od testisa, u svom Gornjem Milanovcu.
"Nailazio sam samo na prepreke. Molio sam tri godine u Turističkoj organizaciji grada da pomognu, objašnjavao im potencijal svega toga, ali nisam naišao na odobravanje. Odbili su me i u opštini. A na „Mud(r)ijadu“ dolaze gosti iz Norveške, Slovenije, čak i iz Australije i svi su prezadovoljni. Moj sajt je bio jedno vreme u 500 najposećenijih na svetu. Tek sam ove godine naišao na razumevanje", kaže Erović.
Recept za gulaš sa testisima od ždrepca
Testise od ždrepca, kilogram po osobi, ostaviti u marinadi (2/3 vode, 1/3 sirće, malo belog vina) da odstoje celu noć. Pre pripreme iseći testise na kolutiće i na masti krčkati, na tihoj vatri, da otpuste vodu. Dodati belo vino, papriku, mnogo belog i crnog luka i ostaviti da se kuva. Dodati mirođiju i hajdučku travu, biber, so i, posle sat i po kuvanja, dodati kašiku meda ili nekoliko kockica čokolade za kuvanje. Po želji, u toku kuvanja dodati pečurke i ljute paprike. Jelo se služi bez garnirunga, a uz njega najbolje ide suvo belo vino, po želji špricer. Erović kaže da se testisi mogu naći u kasapnicama i da je cena oko 200-250 dinara po kilogramu.
Bonne appétit!
(MONDO)