Gojaznost i fizička neaktivnost su najznačajniji faktori rizika za hronične i nezarazne bolesti koji su vodeći javno zdravstveni problemi u svetu, ali i kod nas. Ono što je zabrinjavajuće je da se zdravstveni problemi izazvani fizičkom neaktivnošću sve učestalije javljaju i kod dece.

U susret Sajmu fitnesa i zdravlja u Beogradu, doc. dr Duško Spasovski, ortopedski hirurg i profesor fizičke kulture na Medicinskom fakultetu u Beogradu ističe da u Srbiji ima malo istraživanja i rezultata o težini i masovnosti oboljenja izazvanih nedovoljnom fizičkom aktivnošću, ali iz bogate prakse jasno zaključuje da su slučajevi sve brojniji.

"Fizička neaktivnost najviše problema zadaje koštano-zglobnom sistemu, ali važno je spomenuti i one koji nisu ortopedski. Tu pre svega mislim na probleme u nervnom, kardio-vaskularnom i sistemu za
varenje", upozorava doc. dr Spasovski i dodaje:

"Sve više se suočavamo i sa poremećajima telesne težine, a među najizraženijim problemima su i hronični deformiteti vrata. To se u Americi popularno zove 'texting neck', u njihovoj medicinskoj praksi taj naziv već imaju u žargonu upravo zbog njegove učestalosti. Ovaj poremećaj se javlja na vratnoj kičmi i nastaje kao posledica držanja telefona u rukama. Takođe, prisutni su i bolovi u donjem delu leđa, javlja se i skraćenje mišića zadnje lože, što je posledica preteranog sedenja. Zbog nedovoljne fizičke aktivnosti veoma su rasprostranjeni funkcionalni poremećaji, koji se ispoljavaju kroz lošu motoriku, slab kvalitet kretanja, umanjenu radnu sposobnost...".

Kao ekspert iz ove oblasti doc. dr Spasovski ima jednostavan savet:

"U telu koje se loše servisira ni um ne može da procveta. Najbolja preventiva je bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, rekreacijom ili sportom. Ali, da budemo precizni, da bi se pronašao put ka rešenju prvo bi trebalo da se tačno utvrdi gde je sve problem. Veoma je važno koliko su ovi problemi o kojima pričamo uzeli maha, da bi mogle prave mere da se primene, i to ne individualno već strateški. Stalno informisanje javnosti o ovom problemu i buđenje svesti kod ljudi o posledicama, ali i kako ih preduprediti je nešto što bi na duže staze moglo dati rezultat".

U sklopu svega onog što je rekao doc. dr Spasovski treba istaći da će treći po redu Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja biti održan u Hali 3 Beogradskog sajma od 4. do 6. oktobra, a kao glavni cilj imaće promociju bavljenja fizičkom aktivnošću i zdravim načinom života.

To je najveći Sajam ove vrste u čitavom regionu, a na 5.000 kvadratnih metara biće predstavljen veliki broj fitnes programa, svi noviteti iz sveta fitnesa, kao i programi zdrave ishrane. Takođe, posetiocima će na medicinskom pultu (Medical check point) biti omogućeno da besplatno izvrše detaljne provere zdravstvenog i fitnes statusa.

"Manifestacije poput beogradskog Sajma fitnesa su preko potrebne, ja ih iskreno podržavam i smatram da bi trebalo da ih bude više. Mi profesionalci smo svesni problema, znamo njihove uzroke i rešenja, ali toga treba da postane svesna i šira ciljna grupa, to su roditelji i njihova deca, jer mnogi deformiteti se javljaju upravo u periodu rasta i razvoja. Informacije koje se mogu dobiti na događajima kakav je Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja mogu biti dragocene. Ali, pre svega demonstracija raznih programa, mogućnost da se oni i probaju, mogu da usmere i podstaknu posetioce da počnu neku vrstu rekreacije što je i te kako važno", ističe doc. dr Spasovski.

Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS 2019 i ove godine organizuje Savez za rekreaciju i fitnes pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda. U sklopu Sajma, biće održan i 9. Evropski fitnes kongres koji će okupiti elitne strane predavače, ali i najbolje domaće stručnjake iz ove
oblasti.

BONUS VIDEO: MONDO FITNES

BONUS VIDEO: "ĐURĐA JE SMRŠALA 50 KILOGRAMA"

BONUS VIDEO: TEHNIKA ZA TRBUŠNJAKE

 BONUS VIDEO: 10 PRAVILA BRZOG HODA