Omiljeno zimsko jelo u Srbiji je sarma, a za dobru sarmu potreban je dobar kiseo kupus. Da li znate kako se ovo povrće kiseli i čuva tokom zime?
Omiljeno zimsko jelo u Srbiji je sarma, a za dobru sarmu potreban je dobar kiseo kupus. Da li znate kako se ovo povrće kiseli i čuva tokom zime?
Već nekoliko godina unazad ovakav kupus možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama, ali prave domaćice, naročito domaćini, sami kisele.
Krajem novembra, ili početkom decembra, potrebno je kupiti kupus koji mora biti čvrst. Mnogi se slažu da je najbolji futoški, ali su podjednako dobri i šumadijski ili horgoški.
Glavice srednje veličine se očiste od spoljnih listova, malo se zareže koren, a potom se ređaju u dobro oprano bure koje na dnu ima slavinu za pretakanje rasola. Kupus se postavlja tako da koren bude okrenut ka dnu bureta.
Prokuvati i ohladiti vodu u kojoj se potom rastvori so. Na 100 kg kupusa ide 3 kilograma soli. Naliti bure da kupus ogrezne, a zatim poklopiti nekim teškim predmetom, kamenom najbolje, koji će držati glavice da ne plivaju po kaci.
Bure dobro zatvoriti i ostaviti u podrumu, špajizu ili nekom drugom prohladnom mestu gde će ostati tokom cele zime. Vodite računa da nije na nekom suviše hladnom mestu gde može da zamrzne.
Raso iz kupusa se mora redovno pretakati. Tečnost koju ste ispustili sa dna vratite u bure, i tako dva puta nedeljno.
Ako vremenski uslovi to dozvoljavaju, kupus u buretu može da stoji do maja, čak i juna meseca, a dotle uživajte u sarmama, podvarku, salati, pitama, rasolu...
Da li znate da je rasol, kao nusprodukt kiselog kupusa, čest sastojak dijeta za mršavljenje jer ubrzava varenje. Posebno je delotovran protiv mamurluka.
Inače, kupus vrenjem ili fermentacijom ne gubi svoje korisne sastojke. Naprotiv, neki sastojci koji su dobri za zdravlje razvijaju se tek procesom vrenja.
Mlečna kiselina koja tada nastaje, jača imuni sistem, regulišu probavu, obnavljaju crevnu floru... Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina K, C, B6, kao i folne kiseline.
Dakle, naseckajte kupus, pospite po njemu tucanu suvu papriku i uživajte do proleća i novih poslastica.
(MONDO)
Već nekoliko godina unazad ovakav kupus možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama, ali prave domaćice, naročito domaćini, sami kisele.
Krajem novembra, ili početkom decembra, potrebno je kupiti kupus koji mora biti čvrst. Mnogi se slažu da je najbolji futoški, ali su podjednako dobri i šumadijski ili horgoški.
Glavice srednje veličine se očiste od spoljnih listova, malo se zareže koren, a potom se ređaju u dobro oprano bure koje na dnu ima slavinu za pretakanje rasola. Kupus se postavlja tako da koren bude okrenut ka dnu bureta.
Prokuvati i ohladiti vodu u kojoj se potom rastvori so. Na 100 kg kupusa ide 3 kilograma soli. Naliti bure da kupus ogrezne, a zatim poklopiti nekim teškim predmetom, kamenom najbolje, koji će držati glavice da ne plivaju po kaci.
Bure dobro zatvoriti i ostaviti u podrumu, špajizu ili nekom drugom prohladnom mestu gde će ostati tokom cele zime. Vodite računa da nije na nekom suviše hladnom mestu gde može da zamrzne.
Raso iz kupusa se mora redovno pretakati. Tečnost koju ste ispustili sa dna vratite u bure, i tako dva puta nedeljno.
Ako vremenski uslovi to dozvoljavaju, kupus u buretu može da stoji do maja, čak i juna meseca, a dotle uživajte u sarmama, podvarku, salati, pitama, rasolu...
Da li znate da je rasol, kao nusprodukt kiselog kupusa, čest sastojak dijeta za mršavljenje jer ubrzava varenje. Posebno je delotovran protiv mamurluka.
Inače, kupus vrenjem ili fermentacijom ne gubi svoje korisne sastojke. Naprotiv, neki sastojci koji su dobri za zdravlje razvijaju se tek procesom vrenja.
Mlečna kiselina koja tada nastaje, jača imuni sistem, regulišu probavu, obnavljaju crevnu floru... Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina K, C, B6, kao i folne kiseline.
Dakle, naseckajte kupus, pospite po njemu tucanu suvu papriku i uživajte do proleća i novih poslastica.
(MONDO)