Statistike kažu da Srbi potroše nekoliko desetina hiljada dinara na hranu u vreme praznika. Da, nepobitna činjenica je da volimo da klopamo.

Pitanje, pak, jeste da li zasita uspevamo da pojedemo svu tu hranu koju smo "nakrcali" u frižider?

Ako vam se dešava da ostatke bacate jer im je "istekao rok", odnosno već su počeli da se "čudno osećaju", proičitajte nekoliko dobrih saveta kako da učinite da vam hrana traje što duže.

Plastika DA, metal NE

Uvek odlažite hranu u plastične ili staklene posude (ako nije reč o zamrzavanju), jer hrana reaguje sa metalom, usled čega dobija neprijatan "metalnu ukus". Bolje je premestiti je u dobro zatvorenu plastičnu ili staklenu posudu. Iz istog razloga, hranu ne treba zavijati u aluminijumsku foliju.

Ne "zavirujte" u frižider prečesto

Ako mislite da ćete manje jesti tako što zbog svakog ćevapčića ponaosob otvarate frižider, imajte na umu da tako skraćujete rok preostaloj hrani. Svako otvaranje frižidera i ostavljanje vrata otvorenim, povećava temperaturu. A to znači da on neće vršiti svoju funkciju i hrana će se brže pokvariti.

Raspored

Naravno, bitno je i gde držite koje namirnice. Na gornju policu stavite sir, voćne jogurte, mesne prerađevine. Na srednjoj polici držite kuvano meso i ostatke obroka. Na donjoj polici, koja je ujedno i najhladnija, držite sirovo meso, mleko i jaja. U pregradama sa strane frižidera čuvaju se sokovi, majonez i konzervirane stvari.

A evo šta još nije loše da znate...

Koliko namirnice ostaju sveže ako se čuvaju u frižideru?

Kuvano meso – 2 do 5 dana

Prženo meso – 2 do 4 dana

Prženo mleveno meso – 2 dana

Sir – 8 do 10 dana

Jaja – mesec dana

Salate – do 3 dana

Koliko namirnice ostaju sveže ako se čuvaju u zamrzivaču?

Kuvano meso – 2 do 3 meseca

Kuvana piletina – 4 meseca

Pica – 1 do 2 meseca

Kuvana riba – 4 do 6 meseci

Hleb, kolači – 3 meseca

Supe, paprikaši – 3 meseca