U Srbiji se uskršnja jaja farbaju od četvrtka do subote u zavisnosti od kraja, ali najčešće na Veliki petak. Domaćice su već nabavile boje, lukovinu, a usput naučile i nekoliko dobrih trikova za dekoraciju jaja, a ono što svaku brine jeste da ne popucaju prilikom kuvanja.

Ukoliko niste do sada znali za trikove kako da vam se to ne desi, obavezno pročitajte ovaj tekst. Ovi provereni saveti će vam sigurno pomoći.

Treba da znate i da je ljuska belih jaja daleko tanja od tamnijih, tako da njih treba kraće kuvati. Naravno, bitno je i da budu sveža. 

Takođe, vrlo je važno da pre nego ih stavite na šporet, jaja treba prethodno da budu sobne temperature, pa ih na vreme izvadite iz frižidera.

Bitno je i da voda bude sobne temperature kada se u nju stave jaja, pa se postepeno se zagreva, vodeći računa da ne ključa prejako. 

Posuda treba da bude dovoljno velika kako se jaja ne bi sudarala i tako popucala. Po nekima je dobar trik i da se voda meša tokom ključanja, pa se potom jaja kuvaju 10-12 minuta, a zatim se isključi vatra i ostave se u toj vodi još pola sata.

Trik za koji većina iskusnih domaćica zna, jeste i da so i sirće pomažu da jaja ne popucaju tokom kuvanja. Mera je pola kašike soli na litar vode, a da biste bili potpuno sigurni da ste izbegli neželjeno pucanje, dodajte i pola kašičice sirćeta!