Nemački kolač sa sirom se (kasekuchen) se prilično razlikuje od američke verzije jer sadrži švapski sir (ređi sir, nalik jogurtu).

Kako legenda kaže, prvi kolač od sira napravljen je u Rimu 200 godine p.n.e. U Nemačkoj je postao popularan u 17. veku kada je jedan kuvar iz Hajlderberga preradio postojeći recept, piše "Dojče vele" (Detsche Welle) .

Torta od mladog sira najpopularnija je u rajnskoj i sarskoj oblasti koje su geografski najbliže Francuskoj.

Osnovni recept sadrži mladi sir, jaja, šećer i puter.

Recept

Sastojci za testo:
- 180 g brašna
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- 80 g putera
- 1 celo jaje
- 1 vanilin šećer
- kora od jednog limuna

Sastojci za krem:
- 2 pudinga od vanile
- 1/2 l mleka
- 200 g šećera
- 750 g belog sira
- 80 g suvog grožđa
- 3 ulupana belanca
- kora od jednog limuna

Sastojci za premaz:
-3 žumanca

Priprema:
Spojiti sastojke za testo, utisnuti u tepsiju (ili razvući oklagijom) i staviti da se peče oko 15 minuta na 150°C.

Kad je testo polu pečeno, preliti ga sa masom skuvanom na sledeći način: skuvati puding, šećer i suvo grožđe u mleku i kad se stegne u to dodati sir i ulupana belanca.

Vratiti na vatru da baci jedan ključ te na kraju dodati koru limuna. Ovako pripremljenu masu preliti preko testa i četkicom premazati razmućenim žumancima. Sve vratiti u rernu i peći na 150°C dok ne porumeni.

Gotovu tortu dobro ohladiti i seći po volji - kao tortu ako ste koristili kalup za tortu, ili u kocke ako ste koristili pleh.

Prijatno!

(MONDO)