Nemački kolač sa sirom se (kasekuchen) se prilično razlikuje od američke verzije jer sadrži švapski sir (ređi sir, nalik jogurtu).
Nemački kolač sa sirom se (kasekuchen) se prilično razlikuje od američke verzije jer sadrži švapski sir (ređi sir, nalik jogurtu).
Kako legenda kaže, prvi kolač od sira napravljen je u Rimu 200 godine p.n.e. U Nemačkoj je postao popularan u 17. veku kada je jedan kuvar iz Hajlderberga preradio postojeći recept, piše "Dojče vele" (Detsche Welle) .
Torta od mladog sira najpopularnija je u rajnskoj i sarskoj oblasti koje su geografski najbliže Francuskoj.
Osnovni recept sadrži mladi sir, jaja, šećer i puter.
- 180 g brašna
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- 80 g putera
- 1 celo jaje
- 1 vanilin šećer
- kora od jednog limuna
Sastojci za krem:
- 2 pudinga od vanile
- 1/2 l mleka
- 200 g šećera
- 750 g belog sira
- 80 g suvog grožđa
- 3 ulupana belanca
- kora od jednog limuna
Sastojci za premaz:
-3 žumanca
Priprema:
Spojiti sastojke za testo, utisnuti u tepsiju (ili razvući oklagijom) i staviti da se peče oko 15 minuta na 150°C.
Kad je testo polu pečeno, preliti ga sa masom skuvanom na sledeći način: skuvati puding, šećer i suvo grožđe u mleku i kad se stegne u to dodati sir i ulupana belanca.
Vratiti na vatru da baci jedan ključ te na kraju dodati koru limuna. Ovako pripremljenu masu preliti preko testa i četkicom premazati razmućenim žumancima. Sve vratiti u rernu i peći na 150°C dok ne porumeni.
Gotovu tortu dobro ohladiti i seći po volji - kao tortu ako ste koristili kalup za tortu, ili u kocke ako ste koristili pleh.
Prijatno!
(MONDO)
Kako legenda kaže, prvi kolač od sira napravljen je u Rimu 200 godine p.n.e. U Nemačkoj je postao popularan u 17. veku kada je jedan kuvar iz Hajlderberga preradio postojeći recept, piše "Dojče vele" (Detsche Welle) .
Torta od mladog sira najpopularnija je u rajnskoj i sarskoj oblasti koje su geografski najbliže Francuskoj.
Osnovni recept sadrži mladi sir, jaja, šećer i puter.
Recept
Sastojci za testo:- 180 g brašna
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- 80 g putera
- 1 celo jaje
- 1 vanilin šećer
- kora od jednog limuna
Sastojci za krem:
- 2 pudinga od vanile
- 1/2 l mleka
- 200 g šećera
- 750 g belog sira
- 80 g suvog grožđa
- 3 ulupana belanca
- kora od jednog limuna
Sastojci za premaz:
-3 žumanca
Priprema:
Spojiti sastojke za testo, utisnuti u tepsiju (ili razvući oklagijom) i staviti da se peče oko 15 minuta na 150°C.
Kad je testo polu pečeno, preliti ga sa masom skuvanom na sledeći način: skuvati puding, šećer i suvo grožđe u mleku i kad se stegne u to dodati sir i ulupana belanca.
Vratiti na vatru da baci jedan ključ te na kraju dodati koru limuna. Ovako pripremljenu masu preliti preko testa i četkicom premazati razmućenim žumancima. Sve vratiti u rernu i peći na 150°C dok ne porumeni.
Gotovu tortu dobro ohladiti i seći po volji - kao tortu ako ste koristili kalup za tortu, ili u kocke ako ste koristili pleh.
Prijatno!
(MONDO)