Nedavno ste čitali o blizancima koji su se hranili potpuno različito – jedan je jeo meso, drugi vegansku hranu, a sada evo novog istraživanja na temu koji proteiniji su zdraviji, biljnog ili životinjskog porekla?
Ukratko, novo istraživanje je pokazalo da je bolje da proteine unosite iz pasulja, recimo, nego iz mesa!
Grčki naučnici analizirali su ishranu 3.349 muškaraca i žena prosečne starosti od 50 godina. Izračunali su indeks starenja i vezu sa namirnicama.
Oni koji su unosili više biljnih proteina imali su bolji skor indeksa starenja, što ja naučnike navelo na zaključak da ishrana bogata proteinima biljnog porekla dobro utiče na starenje.
Kada je reč o dužini života, druga studija je ispitala uticaj proteina na životni vek 6.381 osobe starije od 50 godina u SAD. Oni koji su prijavili da su unosili dosta životinjskih proteina imaju 75 odsto veću smrtnost i četiri puta veći rizik obolevanja od raka.
S druge strane, biljni protein povezan je sa nižom smrtnošću.
Osim toga, i velika studija u Japanu, u kojoj je učestvovalo 70.696 osoba, takođe je potvrdila da su proteini biljnog porekla povezani sa manjim rizikom od smrti i manim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina