Nedavno ste čitali o blizancima koji su se hranili potpuno različito – jedan je jeo meso, drugi vegansku hranu, a sada evo novog istraživanja na temu koji proteiniji su zdraviji, biljnog ili životinjskog porekla?

Ukratko, novo istraživanje je pokazalo da je bolje da proteine unosite iz pasulja, recimo, nego iz mesa!

Grčki naučnici analizirali su ishranu 3.349 muškaraca i žena prosečne starosti od 50 godina. Izračunali su indeks starenja i vezu sa namirnicama.

Oni koji su unosili više biljnih proteina imali su bolji skor indeksa starenja, što ja naučnike navelo na zaključak da ishrana bogata proteinima biljnog porekla dobro utiče na starenje.

Kada je reč o dužini života, druga studija je ispitala uticaj proteina na životni vek 6.381 osobe starije od 50 godina u SAD. Oni koji su prijavili da su unosili dosta životinjskih proteina imaju 75 odsto veću smrtnost i četiri puta veći rizik obolevanja od raka.

S druge strane, biljni protein povezan je sa nižom smrtnošću.

Osim toga, i velika studija u Japanu, u kojoj je učestvovalo 70.696 osoba, takođe je potvrdila da su proteini biljnog porekla povezani sa manjim rizikom od smrti i manim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.