Položaj tela tokom sna ima znatno veći uticaj na zdravlje i čovekovo psihičko stanje nego što smo svesni, smatraju sledbenici feng šuija.

Neko opšte pravilo je da se izbegava postavljanje kreveta na putu strujanja zraka i da se prostorije nepravilnog oblika ne koriste kao spavaća soba.

Ako se često okrećete usred noći i san vam je isprekidan, moguće je da vam ne odgovara položaj tela u odnosu na strane sveta, a svaki od četiri položaja ima svoje prednosti i nedostatke.

On se određuje prema tome u kojem vam je smeru okrenuta glava - bio to sever, jug, istok ili zapad.

Feng shui učenja potvrđuju i brojne moderne studije prema kojim polovi Zemlje i njihova magnetska sila mogu povoljno da utiču na opšte zdravstveno stanje, ali, ako se izabere pogrešan, izazovu glavobolje i druge hronične probleme.

Glava ka severu

Ovaj položaj idealan je za ljude koji pate od nesanice, a naročito za starije osobe. Spavanje na ovoj "strani sveta" snižava krvni pritisak i smanjuje anksioznost.

Loše strane koje donosi ova pozicija su manjak kreativne energije i elana.

Glava ka istoku

Ovaj položaj je idealan za decu i mlade ljude. Podstiče na ranije ustajanje, daje više energije pa samim tim podspešuje rast i razvoj. Za ljude starije od 50 godina ovaj položaj može da bude previše intenzivan.

Kako podstiče rast i aktivnost, nije dobar za hiperaktivne i nervozne osobe.

Glava ka jugu

Ovaj položaj povezuje se sa visokim nivoom energije, burnim snovima, jakim libidom i svađama.

Iako podstiče strast, na duže staze spavanje na "južnoj strani sveta" nije dobro jer može da rezultira razdražljivošću i nesanicom, kao i dramatičnim snovima.

Glava ka zapadu

Feng šui ovaj položaj povezuje sa osećajem zadovoljstva, ugodnosti i hedonizma.

Iako stvara pozitivno okruženje, može da izazove i manjak energije i lenjost. Zbog toga se ne savetuje ljudima usmerenim na građenje karijere ili postizanja poslovnih uspeha.

(Mondo/24sata.hr)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.