Zdrave žitarice, odnosno one koje nisu obojene i ne sadrže ogromnu količinu dodatog šećera, bogate su vlaknima i mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje organizma i sistema za varenje.
Sveže ceđeni sok od pomorandže takođe je dobar izbor, ako se ne odlučite za kupovni koji, opet, sadrži koncentrat i dodati šećer.
Ali kombinacija ove dve stvari nije idealna, i zapravo je česta greška u ishrani, jer kiselina koju sadrži sok od pomorandže ili drugih citrusa "napasti" enzim neophodan za razgrađivanje skrobnih ugljenih hidrata koji se nalaze u žitaricama.
Rezultat je problem s varenjem, jer će ugljeni hidrati i bakterije početi da fermentišu, zbog čega možete osetiti nadutost, dobiti gasove ili čak dijareju.
Prema jednoj anketi, petina Amerikanaca umesto mleka ili jogurta u žitarice stavlja upravo sok od pomorandže. U tom slučaju, neće imati samo probleme s varenjem, već neće ni uživati u ukusu - sok će mnogo brže rastvoriti pahuljice od tečnosti koja sadrži masnoću, kao što je mleko ili jogurt.
Ako ste u zdravi doručak dodali i voće, zbog razgrađivanja ugljenih hidrata, voće koje se inače brzo vari ostaće u želucu i crevima duže i takođe početi da fermentiše, što će pojačati nadutost.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!