Zdrave žitarice, odnosno one koje nisu obojene i ne sadrže ogromnu količinu dodatog šećera, bogate su vlaknima i mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje organizma i sistema za varenje.

Sveže ceđeni sok od pomorandže takođe je dobar izbor, ako se ne odlučite za kupovni koji, opet, sadrži koncentrat i dodati šećer.

Ali kombinacija ove dve stvari nije idealna, i zapravo je česta greška u ishrani, jer kiselina koju sadrži sok od pomorandže ili drugih citrusa "napasti" enzim neophodan za razgrađivanje skrobnih ugljenih hidrata koji se nalaze u žitaricama.

Rezultat je problem s varenjem, jer će ugljeni hidrati i bakterije početi da fermentišu, zbog čega možete osetiti nadutost, dobiti gasove ili čak dijareju.

Prema jednoj anketi, petina Amerikanaca umesto mleka ili jogurta u žitarice stavlja upravo sok od pomorandže. U tom slučaju, neće imati samo probleme s varenjem, već neće ni uživati u ukusu - sok će mnogo brže rastvoriti pahuljice od tečnosti koja sadrži masnoću, kao što je mleko ili jogurt.

Ako ste u zdravi doručak dodali i voće, zbog razgrađivanja ugljenih hidrata, voće koje se inače brzo vari ostaće u želucu i crevima duže i takođe početi da fermentiše, što će pojačati nadutost.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.