Ako imate povišen holesterol, niste usamljeni. Podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da povišen holesterol, koji značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, ima čak 46% građana Srbije.
Holesterol je masna, "voštana" supstanca koju prirodno stvara jetra, ali se nalazi i u namirnicama životinjskog porekla kakve su recimo meso i mlečni proizvodi.
Naš organizam ne može da funkcioniše bez holesterola, neophodan je za brojne važne procese, od stvaranja hormona estrogena i testosterona, preko lučenja žučne kiseline bez koje ne bismo mogli da svarimo masti, na primer.
Osim toga, holesterol nam je preko potreban i za sintetisanje vitamina D, a ova supstanca je i deo membrane ćelija mozga, mišića i nervnih ćelija.
Ali, ako je nivo holesterola viši nego što bi trebalo, što se dešava ako jedete previše hrane koja je bogata holesterolom, "smeši" vam se ateroskleroza, raste rizik od bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa…
Povišen holesterol je među vodećim faktorima rizika i za srčani i moždani udar.
Ukupni holesterol trebalo bi da se kreće između 3,1 i 5,5 mmol/L , HLD ("dobar") holesterol između 1.03 i 1.55 mmol/L, a LDL ("loš") holesterol između 1,55 i 4,53 mmol/L.
Ukoliko je holesterol značajno povišen, propisuje se odgovarajuća terapija lekovima, ali u velikom broju slučajeva problem može da se reši i prirodnim putem - promenom načina ishrane i vežbanjem.
Ako imate povišen holesterol, prvo što treba da uradite je da iz ishrane izbacite prženu hranu, slatkiše i masno meso, a da pojačate unos namirnica koje prirodnim putem snižavaju nivo holesterola. Evo šta bi trebalo da jedete:
Unos 5 do 10 grama rastvorljivih vlakana dnevno može da pomogne u snižavanju LDL (lošeg) holesterola koji se gomila u arterijama. Vlakna se ne vare lako, niti ih organizam dobro aposrbuje iz creva, a zahvaljujući beta glukanima koje sadrži ovas, u crevima se stvara želatinasti slojh koji vezuje holesterol, sprečavajući apsorpciju. Tako vezan, holesterol se izbacuje zajedno sa ostalim otpadnim materijama iz organizma. Pola šolje kuvane ovsene kaše (koju ćete sami napraviti jer su one kupovne pune šećera) sadrži čak dva grama vlakana.
Masna riba
Nedeljno bi barem dva puta trebalo da jedete masniju ribu kakve su losos, skuša, tunjevina ili sardine.
Nezasićene omega-3 masne kiseline koima je ova riba bogata ne utiče direktno na nivo holesterola sam po sebi, ali zahvaljujući tome što snižavaju nivo triglicerida u krvi čuvaju arterije i otežavaju gomilanje holesterola na zidovima krvnih sudova.
Redovno konzumiranje oraha, badema, pistaća povezano je sa nižim nivoom ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida. Ovi plodovi bogati su nezasićenim mastima, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i vitaminom E. Ali, pazite na porcije, pošto su orašasti plodovi kalorijske bombe. Desetak komada biće sasvim dovoljno.
Studija sprovedena u Japanu, u kojoj su analizirani podaci više od 40.000 odraslih osoba pokazala je da su osobe koje su tokom dana pile više od pet šolja zelenog čaja izložene za 26 odsto nižem riziku od smrti kao posledice infarkta ili moždanog udara.
Naučnici veruju da je to povezano sa katehinima, kojima je zeleni čaj bogat, a za koje je dokazano da usporavaju stvaranje holesterola, ali i da blokiraju njegovu apsorpciju iz hrane.
Uporedna analiza 26 studija pokazala je da konzumiranje svega pola šolje kuvanog pasulja ili drugih mahunarki dnevno tokom šest nedelja nivo LDL holesterola snižava za čitavih 5%.
Kao i ovas, mahunarke su krcate vlaknima koja vezuju holesterol u crevima sprečavajući da dospe u krvotok.
Britanska studija dokazala je da konzumiranje kakao praha dva puta dnevno tokom mesec dana snižava LDL holesterol, a podiže nivo HDL ("dobrog") holesterola koji sprečava nagomilavanje plaka na zidovima arterija.
Birajte tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaoa, koja je bogata i moćnim antioksidansima flavonoidima, ili u ovsenu kašu dodajte dve kašičice nezaslađenog kakao praha.
Maslinovo ulje bogato je zdravim, mononezasićenim mastima, sadrži polifenole koji su moćni antioksidansi i odličan je izvor vitamina A, D, E i K. Redovno korišćenje maslinovog ulja u ishrani doprinosi snižavanju nivoa ukupnog holesterola i poboljšava odnos LDL i HDL holesterola, "u korist" HDL holesterola. Konzumiranje maslinovog ulja usporava pojavu ateroskleroze, smanjujući time rizik od kadriovaskularnih bolesti.
Ovo tamnozeleno lisnato povrće dokazano pomaže jetri da prerađuje više masti, što za posledicu ima niži nivo holesterola. Efekat se pojačava ako ga jedete kuvanog na pari jer se tako podstiče stvaranje žučne kiseline koja snižava nivo holesterola, pokazala su istraživanja.
Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i mononezasićenih masti, redovno korišćenje avokada u ishrani pomaže u snižavanju ukupnog nivoa holesterola.
Koristite ga umesto namirica koje su izvor štetnih zasićenih masti. Dakle, tanke kriške avokada na tostu, umesto putera ili majoneza su pravi izbor.
Ovo ukusno voće je jedan od najboljih izvora pektina, tipa vlakana za koja je dokazano da snižavaju nivo LDL holesterola. Takođe, pune su antioksidanata polifenola za koje je studija sprovedena na Univerzitetu Ohaja dokazala da sprečava oksidaciju LDL holesterola, koja izaziva zapaljenske procese i zakrečenje arterija.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Prvo oglašavanje Čede Jovanovića o razvodu: "Nešto se čoveku desi što ne može da sanja, ja sam to doživeo "
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!