Ima li išta gore neko kada posle kuvanja morate da ribate šporet jer vam je jelo iskipelo? Dovoljno je da se okrenete na kratko ili ne stignete na vreme da smanjite šporet i tečnost od kuvanja će očas posla završiti svuda po šporetu...
Ali, ne i kako se budete pridržavali ovog jednostavnog trika koji se koristi već generacijama unazad.
Trik je star i vrlo efikasan, tako da je moguće da ste ga videli negde na internetu ili ga možda koriste vaša mama ili baka, ali za one koji ne znaju, zaista je zlata vredan.
Stvar je u tome da preko šerpe u kojoj kuvate jelo treba da stavite drvenu varjaču koja će sprečiti da se tečnost izlije iz posude.
Ako se pitate kako ovaj trik funkcioniše, stvar je u tome da se mehurići i pena koja se podiže prilikom kuvanja pune parom, pa ako mehuriće dodirne nešto čija je temperatura niža od 100 stepeni, para će da kondenzuje, tj, vratiće se nazad u tečnost.
Međutim, koliko go ovaj trik zaista jeste koristan, znajte da ne možete baš predugo da ostavite drvenu varjaču na šerpi jer će se ona vremenom zagrejati i onda neće imati ovaj efekat koji želite.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina