Ima li išta gore neko kada posle kuvanja morate da ribate šporet jer vam je jelo iskipelo? Dovoljno je da se okrenete na kratko ili ne stignete na vreme da smanjite šporet i tečnost od kuvanja će očas posla završiti svuda po šporetu...
Ali, ne i kako se budete pridržavali ovog jednostavnog trika koji se koristi već generacijama unazad.
Trik je star i vrlo efikasan, tako da je moguće da ste ga videli negde na internetu ili ga možda koriste vaša mama ili baka, ali za one koji ne znaju, zaista je zlata vredan.
Stvar je u tome da preko šerpe u kojoj kuvate jelo treba da stavite drvenu varjaču koja će sprečiti da se tečnost izlije iz posude.
Ako se pitate kako ovaj trik funkcioniše, stvar je u tome da se mehurići i pena koja se podiže prilikom kuvanja pune parom, pa ako mehuriće dodirne nešto čija je temperatura niža od 100 stepeni, para će da kondenzuje, tj, vratiće se nazad u tečnost.
Međutim, koliko go ovaj trik zaista jeste koristan, znajte da ne možete baš predugo da ostavite drvenu varjaču na šerpi jer će se ona vremenom zagrejati i onda neće imati ovaj efekat koji želite.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezda može do Top4, a kakve su šanse Partizana: Softver izračunao sve o srpskim klubovima u plej-ofu Evrolige!
Kad ne smišlja Zvezdine pobede, onda je u Hramu Svetog Save: Sferopulos za MONDO o srpskoj kulturi, istoriji i Beogradu
Ispaljeni američki projektili na Rusiju: Preti velika eskalacija sukoba, Putin zapretio da će gađati Orešnikom
Jago nije teže povređen, Zvezda dobila najbolje vesti: Otkriveno kada se Brazilac vraća na parket!
Srbiju očekuje ledena noć: Temperatura pada i na -18 stepeni, evo gde će biti najhladnije