Ako u obližnjem supermarketu kupujete voće i povrće, možda pravite neku od ovih grešaka ili "padate" na najčešće prevare.

Jabuke, beli luk, krompir, paprike, šta god da najčešće kupujete, sve može biti starije nego što mislite, skriveno da biste prvo kupili ono slabijeg kvaliteta, a jedna stvar koju rade u supermarketima im čak smanjuje količinu zdravih supstanci!

Pročitajte i dobro zapamtite ovih 7 stvari vezanih za kupovinu voća i povrća, a pročitajte i ono što mesari kriju od nas!

1. Najsvežije je skriveno

Kao i u frižideru s mlekom, gde će flaše kojima uskoro ističe rok biti napred, a one koje traju još dugo skroz pozadi, isti je slučaj i sa voćem i povrćem. Piljari će primerke kojima uskoro ističe rok ili su već "izudarani" raširiti po vrhu gajbice, dok će se ispod kriti lepši i svežiji komadi.

2. Starije je nego što mislite

U plastičnim gajbama se mogu naći i jabuke stare po deset meseci! Dugotrajno čuvanje, kada od farme jabuke odlaze u uslove kontrolisane atmosfere i tamo, zajedno sa pesticidima i premazima koji im štite površinu, "čekaju" sledeću sezonu. Moguće je da ako izvan sezone kupujete jabuku, ona bude stara i po deset meseci. Da ne pričamo o egzotičnom voću, koje duže traje, a ređe se i kupuje zbog viših cena. Pročitajte naš vodič kroz kupovinu jabuka!

nutricionisti saveti voce i povrce zdrava ishrana sta ne treba kupiti u radnji jabuke beli luk
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

3. Ne kupujte već isečeno

Biće i skuplje, jer plaćate činjenicu da je neko isekao a potom spakovao vaše voće ili povrće, plus plaćate jednokratnu plastičnu kutijicu koju ćete svakako baciti.

Već isečeno voće ili povrće već je počelo da oksidiše, bilo je izloženo kiseoniku, toploti i svetlosti. Sve to umanjuje ne samo kvalitet i ukus, već i količinu vitamina koje ćete dobiti.

4. Nikada ne kupujte već "izmešanu" salatu

Bilo da je u pitanju slana, kao što je grčka - paradajz, krastavac i malo fete - ili već isečena voćna salata, znajte da je to povrće i voće tu završilo jer više nije bilo dovoljno "reprezentativno" da bi stajalo izloženo.

vocna salata u radnji
YouTube/InSeinWorld 

To ne znači da je pokvareno, samo znači da je u trenutku sečenja za salatu izgledalo tako da ga kupci, među kojima ste i vi, ne bi kupili. Zašto biste sada?

5. Ako piše "oprano", to ne znači "čisto"

Pronaći ćete mnoge primere već spakovanog voća, povrća, salate... I na njima će pisati "već oprano". To ne znači da je spremno za jelo! Uglavnom se koristi proces "tuširanja" voća i povrća koji uklanja veće komade nečistoće, ali ih ne čini spremnim da ih zagrizete čim ih izvadite iz kese. Obavezno ih dobro operite.

6. Skuplje je nego na pijaci

Radnje su nam zgodne jer postoje na svakom ćošku, pa zato tamo uzimamo i sveže voće i povrće. Ali često će biti skuplje nego što je na pijaci, pa ukoliko imate vremena, ipak idite direktno tamo gde uzgajivači donose svežu robu. Pročitajte vodič za kupovinu belog luka!

7. Moguće je prisustvo dodatnih hemikalija

Nutricionistkinja Samanta Presiči kaže da voće koje nije organskog porekla, naročito citrusi, može biti prskano "svim i svačim".

"Recimo, pomorandže mogu biti isprskane pesticidima nakon branja, da bi ostale sveže. Ako ih kupujete zapakovane, dobro pogledajte da li na pakovanju piše da su tretirane ili premazane nekom supstancom", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.