Najbolji kuvari sveta na televiziji nam objašnjavaju "važnost" karamelizacije mesa, odnosno pečenja na visokoj temperaturi tako da meso dobije zapečene, tamne delove i koricu.
Verovatno i vi volite kada stigne savršena pljeskavica, iznutra sočna, spolja lepo zapečena... Ali naučnici sada kažu da je to veoma opasno!
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južne Austrlije pokazalo je da pečenje mesa na visokoj temperaturi, kao što je roštilj, podiže rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa.
"Kada se crveno meso zapeče na visokoj temperaturi, bilo to na roštilju, u rerni ili na tiganju, stvaraju se supstance koje se akumuliraju u telu i vremenom ometaju noralno funkcionisanje ćelija," rekao je dr Permal Deo.
U pitanju su supstance zbirno nazvane AGE, napredni krajnji proizvodi glikacije, odnosno vezivanja proteinskih ili molekula masti za molekule šećera.
Oni zapečenom mesu daju taj ukus "slatkog" dima, ali njihovo svakodnevno konzumiranje dovodi do nagomilavanja u telu.
Studija objavljena u žurnalu "Nutrients" pokazala je da je grupa ispitanika koja je svakodnevno jela zapečeno crveno meso imala mnogo veći rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija.
Druga grupa ispitanika jela je belo meso pripremano na nižoj temperaturi, kuvano, spremljeno na pari ili poširano.
"Pečenje mesa na visokoj temperaturi značajno povećava rizik od srčanih oboljenja, koja su globalno uzrok smrti broj jedan. Ako želimo da smanjimo srčana oboljenja, moramo paziti ne samo koliko mesa jedemo, već i kako ga pripremamo," navode autori studije.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezda od dominacije do problema u Pioniru: Trojkaška rapsodija, drama i pobeda u derbiju kola!
"Dok sam živ, plakaću za njima": Goran Vesić kroz suze objasnio zašto podnosi ostavku (Video)
Dominacija Partizana u Železniku: Ubedljiva pobeda za 7-0, razigrao se i Vašington
Hitno se oglasio Košarkaški savez Srbije: Otkriveno koliki je minus, objavljene finansije
Goran Vesić podnosi ostavku!