Zapravo je veoma važno na koji način jedemo kako bismo izbegli preopterećenje želuca. Nutricionista Džo Travers daje korisne savete o pravilnom žvakanju hrane.
Problemi s probavom i pojava refluksa, simptoma prilikom kojeg dolazi do svojevrsnog vraćanja hrane i želudačnih sokova iz želuca nazad u jednjak. Još jedan problem prebrzog jedenja jeste što može dovesti do gojenja jer u tom slučaju pojedemo više nego što nam zapravo treba da bismo bili siti.
Travers kaže da se hrana mora žvakati onoliko vremena koliko je potrebno da bude dovoljno usitnjena da bi mogla lako da se proguta.
Na taj način želudac se ne napreže previše prilikom varenja.
"Ako hrana ne ostaje dovoljno dugo u ustima, ona se ne izlaže amilazi koja je potrebna da bi se razgradili ugljenohidrati. U želucu se vrlo malo vare ugljeni hidrati, a ako hrana stigne do njega bez pravilne obrade u ustima, želudac mora da radi puno više. Ukoliko neprožvakani komadići hrane dođu do vrha tankog creva, to može da izazove nadutost, neprijatnost i bol", kaže britanski nutricionista.
Travers savetuje ljudima da umesto da nakon svakog zalogaja ostave pribor za jelo.
Tek nakon što ste prožvakali i progutali jedan zalogaj, ponovo uzmite pribor za sledeći zalogaj!
"Postoji nešto što vam stvara osećaj žurbe kada imate pred sobom viljušku punu hrane. Čekate kada ćete je staviti u usta što vas tera da brže progutate zalogaj", ističe Travers.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
(MONDO/Magazin Novosti)
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina