Kada pripremate jaja, kako to da učinite, a da zadrže svoja zdrava svojstva? Prema brojnim medicinskim studijama, ova namirnica će najbolje sačuvati hranljivu vrednost ako se konzumira kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina, zbog čega se i osećamo sitim.

Međutim, kako da znate da na viskokim teperaturama niste "ubili" sve hranljive materije u ovoj namirnici? Kao i kod većine, postoji tanka linija između termičke obrade koja je dovoljno duga da se unište štetni organizmi, ali ne i preduga da se oštete hranljive materije.

Ako ih previše držite na vatri, najverovatno ćete uništiti sve antioksidante u njima, a koji štite telo od štetnih slobodnih radikala. Jedno istraživanje je pokazalo da ključanje, prženje ili kuvanje u mikrotalasnoj u velikoj meri umanjuju količinu antioksidanata u jajima.

O tome koliko dugo je najzdravije kuvati jaja i dalje se vodi polemika, ali vreme koje je najviše spominje kao optimalno jeste 10 minuta. Temperatura treba da bude između 60 i 70 stepeni Celzijusovih. To je dovoljno da se unište potencijalno štetne materije, ali ne i preterano dugo da se jaja osiromaše važnim nutrijentima.

Postoji još nešto o čemu se retko vodi računa, a takođe je ključno za zdravstvene benefite jaja - temperatura na kojoj se čuvaju. Optimalno je čuvati ih na 7 stepeni Celuzijovih. Na taj način se neće pokvariti, niti će se zamrznuti korisni sastojci i tako izgubiti svoja hranljiva svojstva.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.