Omega-3 masne kiseline veoma su važne za normalno funkcionisanje organizma, one čine deo naših ćelijskih membrana a telo ih koristi i da proizvodi molekule koji su "signali" za imunitet, organe za disanje, kardiovaskularni i endokrini sistem.

Postoji pet simptoma po kojima ćete znati da vam nedostaju, a objasnićemo vam i u kojim namirnicama ih ima najviše kako biste nadoknadili omega-3 masne kiseline.

Suva koža

Jedno od prvih mesta na kojima možete primetiti da vam nedostaju je koža. Ako je iritirana i suva, to znači da nema dovoljno omega-3 kiseline koja poboljšava integritet kožnih barijera, sprečava gubitak vode i štiti kožu od iritacije.

Neraspoloženje

Pošto su jedan od važnih elemenata za mozak, i štite nervne ćelije od upala, omega-3 masne kiseline vezuju se i za sprečavanje neurodegenerativnih bolesti.

U jednoj analizi 26 prethodno sprovedenih studija utvrđeo je da suplement ove kiseline ima pozitivan efekat na simptome depresije.

Peckanje u očima

Važne su za zdravlje očiju, proizvodnju suza i održavanje površine oka vlažnom. Ako su vam oči suve i peckaju vas, moguće je da vam nedostaju upravo omega-3 masne kiseline.

Bol u zglobovima

Ukočeni ili bolni zglobovi mogu biti rezultat nedostatkna ovog nutrijenta. Obavezno se konsultujte sa lekarom da biste utvrdili da nemate osteoartritis ili reumatoidni artritis.

Kvalitet kose

Promene u teksturi, gustini ili čvrstini kose takođe mogu biti znak nedostatka.

Kako da povećate nivo omega-3 masnih kiselina?

Namirnice bogate ovim nutrijentom su masne vrste ribe - losos, haringe, pastrmka, skuša, sardine i morski grgeč. Nalaze se i u čia semenkama, lanenom semenu, orasima, i ribljem ulju.

losos u tiganju
YouTube/SeriousEats 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.