Makarone, špagete, "grkljačnčići", pasta generalno je jedna od namirnica koje se najviše troše, a u poslednje vreme sve popularniji su "isntant rezanci". Prednost leži u tome što ih nije potrebno posebno kuvati, dovoljno je samo da ih prelijete vrelom vodom.
A koja je razlika između "obične" testenine i ove "brzinske"? Da li je neka zdravija?
Šta je prava testenina? To je sušeno testo napravljeno od takozvanih zrna - velikih čestica brašna od tvrde pšenice. Veoma je gusta, jer se čestice brašna zgušnjavaju proteinom glutena. A da bi voda duboko prodrla u testenine, potrebno je da se kuvaju 8-10 minuta. Testenine od običnog brašna obično su mekše, ali se takođe kuvaju približno isto vreme. Čak i tanke rezance napravljene od takvog brašna treba dugo kuvati. Zašto je onda za instant rezance, koji su gotovo uvek od običnog pšeničnog brašna, dovoljno da se preliju kipućom vodom i odmah skuvaju?
Odgovor na ovo pitanje se može naći u sastavu naznačenom na pakovanju, kaže Dmitrij Žikov, inžinjer prehrambene tehnologije.
"Ako ga pročitate, videćete da, za razliku od klasične testenine, instant rezanci ne sadrže samo brašno, već i emulgatore, stabilizatore, zgušnjivače, masti i mnoge druge aditive za hranu. Čini se, na prvi pogled, da ovi sastojci teško mogu da 'nateraju' rezance da se brže skuvaju. Ali, nije tako. U velikom broju brendova ovih rezanaca su pronađeni karbonati i kiseline - najčešće natrijum bikarbonat (soda bikarbona), kalijum karbonat (kalijum) i limunska kiselina. Kad dodate vodu u ovu 'paklenu' smesu, limunska kiselina i karbonati se rastvaraju i reaguju, usled čega se oslobađa velika količina ugljen-dioksida. Zapravo, to sve izgleda kao mala 'eksplozija' unutar rezanaca što ih omekšava. Ovu reakciju, ali bržu i intenzivniju, vidite kada rastvorite šumeću tabletu. Pošto sadrži više kiseline i sode, oslobađa se sve više mehurića ugljen-dioksida koji eksplodiraju na tableti. Ali najviše od svega, kuvanje rezanaca je poput rastvaranja rolne toaletnog papira", napominje Žikov.
Uticaj na zdravlje
"Zbog načina na koji su napravljeni (i veće rastresitosti), brže se rastvaraju u crevima i lakše se oslaobađaju ugljeni hidrati. Kao rezultat, brže se vare i apsorbuju. To znači da u znatnoj meri podstiču podizanje šećera u krvi. Za razliku od klasične testenine, ova vrsta rezanaca više utiče na gojenje. Odnosno, može se reći da je štetniji proizvod", kaže Žikov.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Teodosić promašio pobedu u Pioniru: Zvezda imala "+14" pa ispustila šampiona Evrope
Završena akcija spašavanja u Novom Sadu - 14 poginulih, troje povređenih, obratio se i Vučić
Crvena zvezda oštećena? Isplivao snimak sporne situacije: Ovako je PAO poveo, a sudije previdele jedan detalj!
"Da se rekonstruisala nadstrešnica, ovo se ne bi desilo": Vesić najavio da će utvrditi ko je stavljao pečate i potpise
Crvena zvezda i Partizan izvan plej-of zone: Ovako izgleda tabela Evrolige posle sedam kola