Kada idemo u kupovinu hrane, uvek je dobro da napravimo spisak, isplaniramo obroke, što brže obavimo nabavku kako ne bismo "bacili" dodatni novac...

Onda dođemo kući i izvadimo svu hranu, poređamo je u špajz, frižider ili zamrzivač. Operemo i pripremimo ono što ćemo odmah jesti, a ostalo će sačekati svoj trenutak da prođe pod dobrim mlazom vode.

I to je to, zar ne? Ne! Vratimo se korak unazad - iz čega ste izvadili sve te stvari? Iz platnenog ili plastificiranog cegera. Koji većina ljudi skoro nikada ne pere!

Ceger ide s vama na ulicu, remen mu je na vašem ramenu, možda ga nekad praznog gurnete u tašnu, veći džep... Možda vam se desilo da vam ispadne na pod prodavnice ili slično. A u njemu držite hranu!

Otkad ne koristimo više toliko plastične kese, hranu stavljamo direktno u ceger a to nije higijenski. Ako imate ceger, trebalo bi da ga perete u mašini najmanje jednom nedeljno, kako ne biste zajedno s hranom u kuću uneli razne bakterije, prljavštinu, prašinu... Ali znajte da je i unutar njega problem.

Ako ste, recimo, doneli banane ili slično voće u njemu, na krajevima banana mogu biti nakupljene male količine smole koje su pravi magnet za bakterije. A voće ili povrće koje se možda oštetilo u transportu takođe će u ceger pustiti malo tečnosti, na kojoj potom mogu da cvetaju mikroorganizmi.

Uvek perite ceger po uputstvu koji se na njemu nalazi i budite sigurni da je čist, ipak u njega stavljate ono što jedete!

Pročitajte i najbolji savet za mašinu za sudove i najbolji način da očistite rernu bez ribanja!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.