Dr Marija Anđelković, nutricionistkinja koja sarađuje sa profesionalnim sportistima, pričala je o zdravoj ishrani i "zamkama" raznih dijeta.

"Prolećna dijeta ne postoji kao jasno definisana ishrana, više je diktirano time šta je dostupno u radnji i na pijaci. U zimskom periodu jeli smo više mesa i masnoće, sada prelazimo na voće i povrće. Sada 'izlazimo' iz praznika i tu je bila bogata trpeza, jaja, masna hrana i meso su dominirali pa je poželjno u narednom periodu birati što više svežeg voća i povrća. Svako od nas trebalo bi preko dana da unese pet porcija, prema poslednjim studijama to je recept za dugovečnost", rekla je ona.

U Srbiji jedemo šljive, jabuke, da li bi trebalo pratiti trend i jesti mango, ananas?

"Porcija voća je jedna voćka, pa koju god da izaberemo. Ne treba preterivati, jedite ono što nađete na pijaci. Dosta biramo i po ceni, ne možemo da kažemo da neko mora da jede nešto što nije lako dostupno finansijski. Velika je razlika između prodavnice i pijace, oni koji su navikli da ujutru idu na pijacu, imaju više izbora. Pakovana hrana, ako je korektno čuvana, nije manje zdrava od hrane na pijaci. Ali je našoj kulturi bliže da uzmemo sveže na pijaci. Ko voli jabuke, neka jede jabuke, ko voli ananas neka jede egzotično voće", rekla je ona.

Pročitajte kako da prepoznate povrće puno hemije na pijaci, a evo šta dr Anđelković kaže o najzdravijim sastojcima voća i povrća.

"Voće i povrće dostupno u ovom periodu bogato je antioksidansima. Oni oslobađaju supstance koje u organizmu popravljaju male, sitne greške koje svakodnevno nastaju, kao i oštećenja usled stresa, napora ili drugih uzroka", rekla je dr Anđelković.

"Pet porcija je dovoljno za unos tih materija, poželjno je da bude sveže. Termička obrada voća i povrća u velikom delu uništava važne vitamine i minerale, naročito na visokim temperaturama. Kada jedete takvo voće, ne unosite ni vitamin C ni druge važne sastojke. Cela ta revolucija sa sirovom ishranom je jednim delom ispravna. Uvek birajte sirovo ako imate prilike, postoje naravno medicinski segmenti, ako neko ne može da podnese mnogo svežeg ili mnogo vlakana. Ali je poželjno, kada možete, da je malo obrađujete. Da je malo kuvate i još manje solite", rekla je ona u Jutarnjem programu RTS-a.

Postoji li hrana koja rashlađuje?

"Ne mora da bude hrana, bolje je tečnost. Krenuće sada i popularne dijete sa 'neviđenim' količinama tečnosti, razni 'detoksi', pod navodnicima... Ne zaboravite na hidraciju, nije samo do hrane već i do tečnosti. Ako neko voli limunadu ujutru, mlaku vodu, pijte šta vam prija. Hladni čajevi ili prirodni sokovi, eto prednost bih dala prirodno ceđenim sokovima, tu ostane vitamina i minerala", rekla je ona.

"Ništa ne može da zameni vodu, prema SZO muškarci bi trebalo da unesu 2,5 litara, a žena dva litra vode, tu se računaju i tečnost i hrana koja je sadrži. Ali iznenadili biste se, teško se dođe do tih dva litra. To je navika, baš mora da se vežba", rekla je ona.

Pročitajte i grešku koju pravimo kada pijemo vodu, a zbog koje se gojimo!

Kako da ne napravimo "šok" za organizam, da spremni dočekamo leto?

"Nemojte da idete sada na stroge i rigorozne dijete, ne izbacujte velike grupe namirnica iz ishrane, naročito ako nemate stručnu pomoć u tome. Zima je bila, jeli smo mnogo, malo smo se kretali, svako bi sad da skine pet kilograma za mesec dana. Ne treba to raditi, izbacivanje mnogo namirnica kao što su meso ili ugljeni hidrati, masti, često vodi ka greškama. Ne, nikako. Nemojte biti isključivi i praktikovati 'šok' dijete. Idealno je samo smanjiti količinu hrane", rekla je ona.

Kada bi morala da sažme savet za zdravu ishranu u kratkoj rečenici, uradila bi to ovako.

"Raznovrsnost, da bude šareno na trpezi, da bude puno boja i da ne zaboravimo, krećite se! Stiglo je lepo vreme i pređite 10.000 koraka dnevno. Kretanje je ključno, kao i umerenost u hrani", rekla je ona.

(MONDO)