Naučno istraživanje koje je trajalo četvrt veka i obuhvatilo je osam i po hiljada ljudi, otkrilo je koji sportovi su najkorisniji za zdravlje. Po mišljenju naučnika ključ dugovečnosti krije se u redovnom opterećenju tela.

Još stari Grci su znali da je fizička vežba najvažniji izvor vitalnosti. Ona pomaže u poboljšanju zdravlja i, kao rezultat toga, značajno povećava šanse za dug život.

Savremeni naučnici izračunali su da sport produžava život za 10 godina i to na osnovu istraživanja koje je trajalo 25 godina i koje je sprovedeno nad 8.500 ljudi.

Ispostavilo se da osobe koji igraju tenis imaju najviše šansi da dugo žive. Ovaj sport produžava život za 9,7 godina, evo koliko godina dodaju ostale aktivnosti: badminton (6,2), fudbal (4,7), biciklizam (3,7), plivanje (3,4), trčanje (3,2) i gimnastika (3,1).

Na nesreću mnogih koji "vise" u teretani svakodnevno, ova najpopularnija vrsta sportske zabave vrlo malo produžava život - za samo godinu i po dana.

Istraživači su otkrili da su najkorisniji u pogledu dugovečnosti oni sportovi kod kojih je osoba stalno u kontaktu sa drugim ljudima. Ovde su "grupni" treninzi pokazali veću efikasnost u odnosu na individualne.

Vežbe za zdravo srce

I kardiolozi se slažu sa mišljenjem naučnika. Oni su potvrdili delotvornost badmintona i tenisa za jačanje srčanih mišića.

"Bilo koji sport koji koristi reket je najbolji: tenis i badminton su na prvom mestu kad je reč sportovima koji produžavaju život i smanjuju rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti", potvrdila je kardiolog Irina Muradijan.