Gastroenterolog profesor doktor Vojislav Perišić na Prvoj je pričao o jogurtu za koji se priča da je "čudo" za imunitet i varenje, i rekao da ništa od toga nije istina. Preporučuje drugi, zdraviji i prirodniji mlečni proizvod!
"Sinoć sam pitao jednog prijatelja, starijeg čoveka, domaćina za Zlatara. Pitao sam ga, kada ste vi tamo pili jogurt? Nikada! Samo su uzimali kiselo mleko. To je prirodni produkt fermentacije sa dobrim bakterijama, pravi jako mnogo koristi, fermentira laktozu i spusti joj procenat, oni koji imaju netoleranciju na laktozu, njima će biti bolje. Kiselo mleko je neprikosnoveno", rekao je on.
Profesor, koji je mnoge iznenadio pričom o tome da li je hleb štetan i kako prepoznati lažni sir, rekao je da za jačanje organizma u tom smislu ne treba piti ni mleko, ni jogurt, nego kiselo mleko".
"Proveravao sam šta piše na jogurtu iz prodavnice, piše - laktoza 4 odsto. A onda piše, šećeri, isto četiri! Koji šećeri, kakvi? Odakle oni tu? Deca koja imaju celijakiju, ne reaguju na jogurt, zašto, jer se skrob dodaje. Zato on ima finu gustinu i sladak ukus. I šta je onda tih četiri odsto? Neka mi proizvođači objasne! Jogurt potencijalno ima, zbog ukusa i lepote, šećere koji mogu da ometaju rad dobrih bakterija. Mnogi će da me prokunu, ali je to istina", rekao je on.
Zašto onda pijemo jogurt kada i antibiotike?
"Pa nemojte, nema razloga, uzmite kiselo mleko. Jogurt jedino pijete jer je lakše, pijete iz čaše, a kiselo mleko traži kašiku. Tekstura i ukus su ključ, s marketinške strane je lakše prihvatiti jogurt. Nije jogurt zamena za probiotike, ja sam se bavio probioticima u Velikoj Britaniji. Bakterije mlečno kiselinskog vrenja samo pomažu kod netolerancije laktoze, sve ostalo su efekti dodatih bakterija. Prirodno je kiselo mleko, a ne jogurt", rekao je on.
Da li je tačno da i jogurt, i kiselo mleko čuvaju imunitet?
"Apsolutno ne. Sveže voće i povrće ga čuvaju, to su činioci našeg imunog odgovora", rekao je on.
Postoji li nešto zbog čega je jogurt dobar?
"Jogurt nije štetan, ali znate šta je problem, on je ukusan. A ljudi vole ukus, vole da ugode sebi", rekao je on.
Sada ima manje masnih jogurta, voćnih, a profesor Perišić kaže da je grčki najpopularniji, i što masniji, to bolji.
"Osam posto masti, a laktoze isto kao masti, znate zašto ga ljudi vole? Divan osećaj sitosti kada ga popijete, punomasno je, tajna grčkog jogurta je u euforijskom efektu! Kada vidite manje posto masti, ni to nije loše, sve dok nema dodatnog skroba", rekao je on.
(MONDO)
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
"Ako nas ne motiviše Zvezda, ne znam ko će": Žocova poslednja poruka pred derbi!