Kažu da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali upravo greške koje tada načinimo mogu biti krivac za višak kilograma.

Evo šta savetuju nutricionisti, šta nikako ne treba da radite kada je u pitanju jutarnji obrok, ako želite da imate vitku liniju.

Jedete samo proste ugljene hidrate

Ako ujutru na brzinu pojedete pecivo ili neki mafin, recimo, znajte da činite štetu svojoj liniji.

"To je veoma česta navika koja je štetna jer tako unosite samo rafinisane ugljene hidrate", upozorava nutricionistkinja Trista Best.

U takvim namirnicama, ističe, nema vitamina i minerala, vrlo su kalorične, a zapravo unosite samo prazne kalorije.

"Pošto su obrađene, telo ih brzo iskoristi za energiju što dovodi do naglog skoka glukoze i brzog oslobađanja insulina posle obroka".

Kao ovakav, loš primer, dijetetičar Džejmi Fejt ističe da pahuljice sa mlekom, koje mnogi jedu za doručak, telo svari za pola sata i odmah nakon toga ste gladni.

Umesto toga, savetuju da birate namirnice koje sadrže i proteine, zdrave masti i vlakna – hleb od žitarica sa puterom od kikirikija je, recimo, bolji izbor od parčeta belog hlega i džema.

Jedete slatko za doručak

"Ako za doručak unesete namirnice bogate šećerom, bez drugih grupa namirnica, to će dovesti do nagle promene šećera u krvi, a nakon toga sledi glad i prejedanje tokom dana, što se negativno odražava na liniju", kaže nutricionistkinja Riči-Li Hoc.

Preskačete doručak

S druge strane, i preskakanje doručka može da ima veoma loš efekat. Suprotno uvreženom mišljenju, zapravo bi trebalo da jedete ujutru da biste smršali.

"Preskakanje doručka je loše jer sprečava metabolizam da započne dan i smanjuje energiju, pa ćete tokom dana više i sedeti jer nećete imati energije", upozorava Hoc.

I drugi nutricionisti su saglasni da je preskakanje doručka najgora stvar koju možete da uradite jer ćete sve to kasnije nadoknaditi prejedanjem u toku dana.

Ne unosite proteine

Da ne biste bili previše gladni do ručak i onda se prejeli, nutricionisti savetuju da za doručak obavezno unesete i proteine. Jaja, jogurt, kikiriki puter, na primer, pomoći će u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, pa nećete "krizirati" za hranom tokom dana i duže ćete biti siti.

Prebrzo jedete

"Time što prebrzo pojedete svoj brok, bilo za doručak ili neki drugi obrok, ne daje vašem mozgu vremena da registruje koliko hrane unosite", kaže dijetetičarka Šenon Henri.

"Mozak neće registrovati da je stomak pun najmanje 15-20 minuta od početka obroka, pa se lako može desiti da pre toga pojedete više nego što vam treba".

(MONDO)