Vitamini i hranljive materije nalaze se u skoro svakoj hrani i jelu, međutim, pravi šampioni u bogatsvu nutrijentima su svakako voće i povrće. Osim što su zdrave, ove namirnice čsto sadrže i malo kalorija zbog čega se posebno preporučuju u dijetama...

Nutricionista Svetlana Fus otkrila je kako da odaberete najkvalitetnije povrće ili voće i to samo na osnovu boje. Samo je neophodno da znate koja boja ima koju vrstu "lekovitog" dejstva. Boja voća i povrća potiče od kombinacije pigmenata, od kojih većina, zapravo, ima veoma korisna  antioksidantska svojstva.

Možda će vas zanimatiZdravljeAKO VAM NEPRESTANO SKAČE PRITISAK, 1 NAMIRINICU MORATE DA IZBACITE: Lekari upozorili – može da dovede do moždanog udara

Ljubičasta boja (antocijanin) pomaže da se značajno smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ishrana bogata ljubičastim voćem i povrćem takođe će pomoći da regulišete krvni pritisak i holesterol.

Crveno voće i povrće štiti od bolesti. Likopen, koji je sadržan u crvenim pigmentima, pojačava korisna svojstva hrane, a veruje se da ako jedete puno zrelog paradajza i crvenih bobica - jačate imuni sistem i krvne sudove.

Narandžasta i žuta boja

Narandžasta i žuta hrana, koja je bogata beta-karotenom, može pomoći u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju vida. Lekari preporučuju da obavezno jedete šargarepu, narandžastu papriku i kajsije i breskve svakog dana.

Bela boja

Alicin, koji plodu daje smeđu ili belu boju, pomaže u jačanju memorije. Takođe, ova supstanca se aktivno i uspešno bori protiv upala i ubija sve štetne bakterije. Takođe smanjuje i rizik od vaskularnih bolesti.

Zelena boja

Zeleno voće i povrće je neophodno za prevenciju akutnih respiratornih bolesti, kao i virusnih infekcija.