Kako se razbija jaje, tako da ljuska ne završi u komadićima, i hrani koju pripremamo? Profesionalni kuvari kažu da postoji samo jedan način da razbijete jaje, a da ne dobijete ljusku u činiji ili tiganju.
Ljudi se često dvoume da li se jaje pravilno razbija o ravnu površinu, ili ivicu činije. Evo odgovora!
Čvrsto držite jaje u jednoj ruci, i udarite ga po radnoj površini ili tanjiru. Ključ je, kažu kuvari, samopouzdanje. Jaje ćete upropastiti ako ga "milion" puta kucnete blago, umesto da udarite jednom kratko, snažno i odsečno. Odmah jaje prebacite iznad činije i palčevima razdvojite ljusku i opnu.
Sad ćete se verovatno zapitati, a zašto da ne razbijem jaje o ivicu činije? Sigurno je bolje da se ljuska prelomi po toj liniji?
Dva su razloga zašto to ne bi trebalo da radite. Prvi je jednostavan i očigledan - ako ne uradite dobro i ostanu komadići ljuske, ili ako je jaje pokvareno, završiće vam u činiji.
Drugi je nešto detaljniji - kada jaje razbijate o ravnu površinu, opna koja odvaja belance od ljuske uglavnom ostaje netaknuta. A kada ga udarite o oštru ivicu, ona se pokida i jaje odmah kreće da curi, a komadići ljuske lete svuda.
(MONDO)
Novi skandal Evrolige na utakmici Zvezde: Tavares igrao sa pet ličnih grešaka?
Evroliga kaznila sudije iz Beograda: Zvezdi ukrali pobedu protiv Barse i odmah su sklonjeni!
Počelo merenje đaka - težina, visina, broj trbušnjaka… Burna reakcija roditelja zbog izmena u školama
Da li će Zvezda biti najslabiji tim Lige šampiona? Otkriveno kolike su šanse za to!
Na zlatnom tronu u haljini od 63.000 dinara: Jovana Jeremić slavi rođendan, isplivao snimak