Kako se razbija jaje, tako da ljuska ne završi u komadićima, i hrani koju pripremamo? Profesionalni kuvari kažu da postoji samo jedan način da razbijete jaje, a da ne dobijete ljusku u činiji ili tiganju.

Ljudi se često dvoume da li se jaje pravilno razbija o ravnu površinu, ili ivicu činije. Evo odgovora!

Čvrsto držite jaje u jednoj ruci, i udarite ga po radnoj površini ili tanjiru. Ključ je, kažu kuvari, samopouzdanje. Jaje ćete upropastiti ako ga "milion" puta kucnete blago, umesto da udarite jednom kratko, snažno i odsečno. Odmah jaje prebacite iznad činije i palčevima razdvojite ljusku i opnu.

Sad ćete se verovatno zapitati, a zašto da ne razbijem jaje o ivicu činije? Sigurno je bolje da se ljuska prelomi po toj liniji?

Dva su razloga zašto to ne bi trebalo da radite. Prvi je jednostavan i očigledan - ako ne uradite dobro i ostanu komadići ljuske, ili ako je jaje pokvareno, završiće vam u činiji.

Drugi je nešto detaljniji - kada jaje razbijate o ravnu površinu, opna koja odvaja belance od ljuske uglavnom ostaje netaknuta. A kada ga udarite o oštru ivicu, ona se pokida i jaje odmah kreće da curi, a komadići ljuske lete svuda.

(MONDO)