Kupili ste lep komad mesa danas, spremaćete ga za ručak sutra, naravno da ste ga stavili u frižider. Dolazi vreme za ručak narednog dana, vadite meso i stavljate ga u zagrejani tiganj.

Ovo je velika greška, zbog koje ćete dobiti nejednako isprženo meso koje može biti tvrdo "kao đon"!

Meso koje će se pržiti u dobro zagrejanom tiganju nikada u njemu ne bi trebalo da se nađe dok je još uvek hladno.

Profesionalni kuvari upozoravaju da meso, bilo ono u komadu ili mleveno, mora da odstoji na sobnoj temperaturi barem sat vremena pre nego što ga stavite u tiganj. Izjednačavanje temperature omogućiće da se ravnomerno isprži ili ispeče, iz više razloga.

Najpre, centralni deo mesa neće biti drastično hladniji od ostatka. Zato ćete meso peći ravnomernije, i spoljašnji deo neće zagoreti dok unutrašnji ostaje sirov. Pročitajte i da u skladu sa krvnom grupom možete da jedete meso!

Zatim, "ledeno" meso će se, jednostavno rečeno, šokirati u vrelom tiganju. Vlakna mesa će se stegnuti i neće osloboditi prirodne sokove koji meso čine sočnim i mekanim.

Kada izvadite meso, najmanje 40 minuta pre prženja, odmah ga začinite solju i biberom. I to obilno! So će sa površine mesa izvući tečnost zbog čega ćete dobiti hrskaviju koricu, a biber će imati vremena da otpusti ukus. Po potrebi meso prebrišite ubrusom pre prženja da biste skinuli višak začina nakon što su obavili svoj "posao".

Kuvari takođe navode da je u redu voditi računa o ishrani, ali u tiganju nikada ne bi trebalo pržiti komad mesa koji nema baš ni gram masnoće na sebi. Masnoća će omogućiti da otpusti više ukusa i bude sočno. Pročitejte i koje greške kuvari nikada ne prave kada prže u ulju!

Možda ste u raznim kulinarskim emisijama videli kako kuvari stave šniclu u tiganj, i okrenu je samo jednom. Ovo je takođe greška, ne zaboravite da kuvari snimaju emisije da bi hrana lepo izgledala, svakako je ne serviraju posle toga. Ako šniclu pustite da se prži tri-četiri minuta i samo jednom je okrenete na drugu stranu, dobićete suvo meso - da, izgledaće karamelizovano, imaće pruge od gril tiganja ako njega koristite, ali neće biti sočno i ukusno. Ne spremate meso da biste ga slikali za Instagram, već da biste u njemu uživali. Okrenite ga više puta dok se prži. Pročitajte i kakve krmenadle kuvari traže kod mesara!

I nikada, ali baš nikada, nemojte meso bockati viljuškom ili nju koristiti da ga "nabodete" i okrenete. Na taj način probušićete površinu i iscureće sokovi. Šniclu, pljeskavicu ili kobasicu uvek okrećite uz pomoć kuhinjskih hvataljki ili, još bolje, kuhinjske špatule.

(MONDO)