Prebiotici su hranljive materije koje se nalaze u hrani koju jedemo, a mnogi možda i ne znaju kako da ih najbolje iskoriste.
Za probiotike su svi čuli, to su kulture dobrih bakterija važnih za imunitet, varenje pa čak i mentalno zdravlje, a prebiotici su, najjednostavnije rečeno, ono čime se probiotske bakterije hrane, objasnila je nutricionistkinja Grejs Klark-Hibs.
Njihova raznovrsnost i broj utiču na snagu imuniteta i brojne druge funkcije našeg organizma, pa je važno da dobrim bakterijama damo dovoljno "goriva". Neke namirnice su bolji izvor od drugih!
Već znamo da su banane odlične ako imate problema s varenjem, a sada je nutricionistkinja objasnila tačno i koje. Uzmite zelene banane koje još nisu dozrele, i ne čekajte da požute!
"Zelene banane su odličan izvor otpornog skroba, koji prolazi kroz digestivni trakt kao nesvarljivo vlakno. Tek u crevima, postaje gorivo za dobre bakterije koje tamo žive, i pomažu našem organizmu da se zaštiti od upalnih procesa koji izazivaju bolesti", rekla je Grejs.
Ako niste baš sigurni da vam se jedu zelene banane, ona je predložila neobičan način da ih pripremite. Isecite ih na režnjeve, malo posolite pa zapecite u rerni, dobićete ukusnu grickalicu koja čini "čuda" za varenje. Pročitajte i koje namirnice sadrže najviše probiotika!
(MONDO)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Manje smo kukali, ružno je da se tako omalovažava": Zvezdin MVP Filip Petrušev traži više poštovanja