Terapeuti i nutricionisti upozoravaju: što smo stariji, veća je verovatnoća da će nam se prikrasti višak kilograma, da će se javiti problemi sa gastrointestinalnim traktom, ali i nezaobilazne hormonske "oluje"...

U pozadini svih ovih tegoba stoje usporeni metabolizam i sve lošiji kvalitet hrane koju jedemo. Što više "loše" hrane unosimo u organizma, veća jeverovatnoća da ćemo redovno posećivati nutricioniste i endokrinologe.

Koju hranu treba odbaciti nakon 35. godine?

Nutricionista i doktor Jan Marber preporučuje da ukoliko ste "prevalili" 35. godinu, bez obzira na pol, treb ada izbegavate sledeće namirnice:

  1. masno meso;
  2. umake od soje i sira;
  3. salame i viršle;
  4. pohovano;
  5. margarin;
  6. slaninu;
  7. pekarske proizvode od belog hleba;
  8. proizvode koji sadrže pesticide;
  9. ledenu kafu i sladoled sa kofeinom;
  10. vegetarijanske hamburgere;
  11. konzervisano voće;
  12. voćni jogurt;
  13. gazirane sokove.

Doktor ističe da nijedna od gorenavedenih namirnica ne sadrži potrebne hranljive sastojke, bez obritra na to šta im piše na amblaži. Ali zato obiluje veštačkim aromama, šećerom, bojama i  pojačivačima ukusa.

"Na primer, voćni jogurt često sadrži toliko šećera koliko činija sladoleda. Ovo pravilo važi i za kolače, keksiće i tortilje za doručak. A gazirana pića sadrže boje koje su glavni izvor šećera u ishrani", kaže Marber.

Opasne navike

Uobičajena ishrana odraslih u ovom životnom dobu - pivo, slana riba, kokteli i druge vrste alkoholnih pića, takođe će naštetiti figuri i zdravlju. Štaviše, njihov uticaj na zdravlje može se primetiti mnogo ranije i to po otečenom licu, pojavi edema i nesanice.

Nutricionista podseća da samo ako poboljšate ishrane možete da lepo i graciozno ostarite. Ovo posebno važi za žene.

MONDO