Junetina se smatra jednim od najzdravijih mesa i zahvaljući manjku masti i obilju čistih proteina preporučuje se i onima koji se bore sa viškom kilograma. Međutim, postoje ljudi koji bi ovu namirnicu trebalo da "zaobilaze u širokom luku", upozoravaju lekari.

Osobe koje pate od bolesti zglobova (poliartritis, giht, artroza i druge) trebalo bi da smanje ili čak u potpunosti izbace iz ishrane ovu vrstu mesa, ističe nutricionistkinja Svetlana Fus.

Po mišljenju stručnjaka, ova vrsta mesa sadrži purin, koji doprinosi nakupljanju mokraćne kiseline. Osim toga, junetina može da izgubi neka od svojih korisnih svojstava i to zbog "pogrešnog" načina pripreme.

"Najbolje je da se 'kuva u vakuumu' (sous vide), ali možete i da je pečete ili dinstate", rekla je nutricionistkinja. 

Osobe koje pate od bolova u zglobovima, ne bi trebalo više od dva puta dnevno da jedu junetinu ili bilo koje drugo crveno meso. Glavni razlog su aminokiseline leucin i arginin, koje su sadržane u proteinu i imaju insulinogeni efekat.

"Juneće meso ima manje holesterola nego, na primer, goveđe meso. Zbog toga ga treba uključiti u ishranu male dece i starijih osoba", savetuje Fus i dodaje da ovo meso ima nizak procenat masti, a bogato je korisnim elementima kao što su gvožđe, bakar, cink i vitamin B12...

MONDO

Prema mišljenju stručnjaka, ova vrsta mesa sadrži purin, koji doprinosi nakupljanju mokraćne kiseline. Osim toga, teletina može izgubiti neka od svojih korisnih svojstava zbog pogrešnog načina kuvanja. "Preporučujem sous vide (hrana se vakuumira na niskim temperaturama), ali možete i peći ili dinstati", rekla je nutricionistka na svom Instagramu.