Od svih načina pripreme namirnica, barenje je možda najmanje popularno. Svi vole kad hrana krcka pod zubima... Ali upravo od toga kako neko jelo spremamo zavisi koliko će zadržati hranljivih materija i imati blagotvorno dejstvo na naše zdravlje.

Nutricionisti su upozorili da pogrešan način kuvanja može svako jelo da učini štetnim po naš organizam. Nije problem samo prženje, ispostavilo se i da se i pečenjem uništavaju hranljivi sastojci u hrani.

Kad je reč o mesu, nutricionisti ističu da i kod prženja i pečenja dolazi do oksidiranja masti i ulja što utiče na pojavu supstanci koje ubrzavaju starenje.

Ako se već meso peče u rerni, svakako je bolje to činiti u plehu obloženom papirom gde nema direktnog dodira hrane sa metalom. Preporuka je i da se ne koristi ulje, nikakva dodata masnoća jer će meso već pustiti svoje "prirodne" sokove i masnoće.

U najzdravije načine obrade mesa spadaju barenje, dinstanje i kuvanje na pari.

MONDO