Bundeva je jedna od najzdravijih jesenjih i zimskih namirnica, a mnogi je vole zato što lako može da "uskoči" i u slano, i u slatko jelo. Čorbica od bundeve, pa zapečena bundeva kao sastojak jela od povrća ili prilog mesu, a tek pita od bundeve - nema recepta u kojem ova dragocena namirnica ne može da se iskoristi!

Ali nisu svi načini pripreme jednako zdravi, objasnio je na Prvoj profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog. 

"Teško je reći da li je bundeva hrana ili lek, voće ili povrće", našalio se on na početku gostovanja.

"Namirnice žute boje, kao što je bundeva, prepune su antioksidativnih materija. Betakaroten je tu, pa vitamin C, kada zimi nemamo sveže voće i povrće, eto bundeve da nam da blagotvorne supstance", rekao je on.

dr vojislav perisic na prvoj
TV Prva/screenshot 

Bundeva je zdrava i zato što se uglavnom ne prska, podvukao je doktor - "najčešće bude na stajskom đubrivu koje je najzdravije".

"Na taj način, nema jednog molekula hemije koji bi mogao da uđe u naš organizam! Samo je malo ogulite, i dobijate apsolutno čisto ono što nam daje priroda. Kod nas uspeva dobro, ali je premalo koristimo", ukazao je doktor.

Na pitanje zašto Srbi "slabo" jedu bundevu, dao je duhovit odgovor.

"Nije pomodarski, znate, pitam ja moje seljake i kažu mi, neće naše seljanke da se pekljamišu, da se potrude oko nje! Ali moramo, ona je posebno za decu idealna, prepuna vitamina E i C, kapitalni su to antioksidanti naročito zimi, kada nas iz okoline bombarduju materije koje pojačavaju oksidaciju", rekao je on.

Na koji način je najzdravije spremiti bundevu?

"Najbolji je potaž, posebno za decu. Sledeća je pečena, isto je odlična. A ovo, pita, znate kako, lepo je pojesti za desert sa cimetom, ali ne vredi toliko", rekao je on pokazujući na komade pite u studiju.

Pročitajte kako da spremite potaž od bundeve, nudimo vam i posnu i mrsnu varijantu!

(MONDO)