Tokom proleća i leta imamo mnogo veći izbor svežih namirnica, voća i povrća, iz prostog razloga što im je tada sezona. I dok smo svi srećni i zadovoljni što u prodavnicama sada možemo da kupimo recimo, grožđe u martu, jer se namirnice uvoze, o jednoj stvari ne razmišljamo.

Naime, stručnjaci kažu da bi trebalo dvaput da razmislimo pre nego što kupimo voće kojem nije sezona. Oni ističu da pojedine vrste voća i povrća pređu neviđeno kilometražu da bi stigle do rafova u prodavnicama, što ne utiče loše samo na njihov ukus, već i na nutrijente.

Zato upozoravaju da namirnice poput paradajza, breskvi, bobičastog voća, pomorandži, trešanja, ali i pečuraka i graška, ne bi trebalo jesti van sezone.

Stvar je u tome da voće i povrće koje se može kupiti i van sezone, nije sazrevalo prirodnim putem, na suncu, već je najčešće veštački tretirano raznim hemikalijama koje mogu da naruše imuni sistem.

(MONDO)