Doktorka Dušanka Milojević sa Hemijskog fakulteta pričala je u emisiji "Mi danas" o aditivima, svim tim dodacima hrane koji počinju na slovo "E", i jednom mestu gde je kontrola hrane najslabija.

"Svi se plašimo aditiva, logično je da smo osetljivi kada je kvalitet hrane u pitanju, jer smo svi potrošači. Nemoguće je, mislim, zamisliti hranu bez aditiva bez obzira na način proizvodnje, ali aditive treba koristiti u predviđenim količinama, oni praktično popravljaju i kvalitet i izgled hrane", rekla je ona.

Ona je objasnila šta je koja oznaka, koje su supstance dodate, a koje hrana prirodno sadrži i kako da ih mi kao potrošači tumačimo.

"Pojačivači ukusa, ima ih puno, to su E oznake i to nije emulgator, u pitanju je oznaka aditiva, postoji ih hiljadu. Razvrstani su u boje od E100 do E199, konzervansi, pojačivači ukusa, zgušnjivači, ima ih jako mnogo. Ono gde treba praviti razliku, postoje osnovni sastojci hrane koji se kontrolišu, to su parametri kvaliteta definisani odgovarajućim pravilnicima. Postoje i sastojci i supstance koje su prisutne u manjoj količini, i ono što se dodaje u postupku prerade hrane, e to su razni aditivi", rekla je dr Milojević.

"Pesticidi su nešto drugo, kao i teški metali, to se javlja u hrani kao ostatak usled načina proizvodnje i to jeste problematično", rekla je ona.

Goran Popović iz NOPS-a se nadovezao i objasnio kako prepoznati voće ili povrće tretirano ovakvim supstancama.

"Možda ste videli negde natpis 'mandarine sa Neretve', mora potrošač da prepozna. Doprema je blizu, tu su Mostar, Metković, dakle one se ne prskaju nečim što bi trebalo da spreči truljenje jer ne prelaze daleki put da bi stigle do nas. A sve što putuje brodom mora da bude poprskano. A kada vam klizi pod rukom narandža, jabuka ili banana. Dovoljno je da jedna bude trula i propadne ceo kontingent. Voće ili bilo šta drugo se tretira tim sredstvima, onda moramo da držimo u vodi sa sodom, i onda to postaje problem", rekao je on u emisiji Televizije K1.

"Želudac reaguje naročito kod starijih, nisu navikli na toliko konzervansa", dodao je Popović.

Hrana prolazi kontrolu, ali na jednom mestu gde svi kupujemo je ona sistemski najslabija.

"Prolazi to sve kontrolu, i u supermarketima, i na pijaci, ali nekako je još uvek najslabija na pijaci. To se uglavnom svede na neke pojedinačne ili planirane akcije", rekla je doktorka.

(MONDO)